Ianuarie 2025 a stabilit un nou record, fiind cel mai cald început de an înregistrat vreodată, în lume

Ianuarie 2025 a stabilit un nou record, fiind cel mai cald început de an înregistrat vreodată, în lume

   Foto: Dreamstime

Ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună ianuarie măsurată vreodată în lume, a anunţat joi observatorul european Copernicus, depăşind recordul stabilit anul trecut, în pofida încheierii fenomenului El Nina care a accentuat încălzirea globală în 2023-2024.

„Ianuarie 2025 este o altă lună surprinzătoare, continuând temperaturile record înregistrate în ultimii doi ani, în pofida dezvoltării condiţiilor La Nina în Pacificul tropical şi a efectului lor temporar de răcire asupra temperaturilor globale” opusul fenomenului El Nino, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus”, informează AFP și News.ro.

Cu o temperatură medie de 13,23°C, potrivit Copernicus, „ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C peste nivelul preindustrial”, înainte ca oamenii să modifice clima prin utilizarea masivă a cărbunelui, petrolului şi gazelor fosile.

Astfel, ianuarie 2025 este „a optsprezecea din ultimele nouăsprezece luni în care temperatura medie globală a aerului la suprafaţă a depăşit nivelul preindustrial cu mai mult de 1,5°C”, notează Observatorul european.

Aceasta depăşeşte pragul de +1,5°C, care este cea mai ambiţioasă limită din Acordul de la Paris din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale mult sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea acesteia la 1,5°C.

Cu toate acestea, acordul se referă la tendinţele pe termen lung: o astfel de rată medie de încălzire va trebui să fie observată pe parcursul a cel puţin 20 de ani pentru ca limita să fie considerată depăşită.

Folosind acest criteriu, clima se încălzeşte în prezent cu aproximativ 1,3°C. IPCC estimează că pragul de 1,5°C va fi probabil atins între 2030 şi 2035. Şi aceasta indiferent de tendinţa emisiilor de gaze cu efect de seră de către omenire, care sunt aproape de vârf, dar nu sunt încă în declin.

”Temperaturile globale depind în mare măsură de temperaturile de la suprafaţa mării, un regulator-cheie al climei care acoperă mai mult de 70% din glob. Cu toate acestea, temperaturile apei vor rămâne la niveluri nemaivăzute până în aprilie 2023.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte suprafaţa oceanelor, ianuarie 2025 este a doua cea mai caldă lună după recordul absolut din ianuarie 2024.

Dar Copernicus vede semne de „încetinire sau oprire a tendinţei către condiţiile La Nina”, cu alte cuvinte un efect mai redus de răcire a temperaturilor globale în 2025.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ziua Francofoniei, marcată de elevii Liceului „Demostene Botez” din Truşeşti! (Foto)

Thursday, 20 March 2025

Ziua Francofoniei a fost marcată de elevii şi cadrele didactice de la Liceul „Demostene Botez” din Truşeşti în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Stăuceni. Profesorii de l...

Autoturism ars complet din cauza unui scurtcircuit! (Foto)

Thursday, 20 March 2025

Un autoturism care era parcat pe un drum din localitatea Mesteacăn a luat foc, în această seară. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de ...

Cum încearcă vitezomanii să păcălească sistemul e-SIGUR. Bărbații se “transformă” în femei şi invers!

Thursday, 20 March 2025

Șoferii din România încearcă să păcălească sistemul e-SIGUR pe bandă rulantă, însă se expun unui pericol uriaș. Oamenii legii au deschis dosare penale pe bandă rulantă. ...