IA ATITUDINE! Statul hotaraste donarea de organe prin telefon!

IA ATITUDINE! Statul hotaraste donarea de organe prin telefon!
Daca, in timpul vietii, nu ati dat un telefon sa va exprimati optiunea in legatura cu donarea de organe, statul roman va considera ca, dupa deces, dispune de dumneavoastra, deci veti deveni donator legal. Asta a hotarat Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, desi au fost numeroase semnale in presa ca romanii nu sunt de acord cu aceste masuri.

Pana acum, in caz de deces sau moarte clinica, medicii nu aveau drept sa foloseasca organele decat cu acordul membrilor familiei. Si asa, au fost cazuri in care donatorii erau, intamplator sau nu, membri ai unor familii sarace, numai in 2007 inregistrandu-se cazurile a doi botosaneni care, aflati la Iasi in moarte clinica, au ajuns donatori de organe.

Legea pregatita acum de statul roman elimina si acest ultim drept al familiei de a lupta pana la capat sau de a-si exprima punctul de vedere.

Legea acordului prezumat copiaza modelele portughez si belgian, renuntandu-se astfel la registrele nationale si la medicul de familie, unde romanii puteau, in varianta initiala a legii, sa refuze donarea organelor. Cei care nu vor dori sa devina automat donatori de organe post-mortem vor avea la dispozitie un numar de telefon pentru a anunta acest lucru.

Linia telverde va fi infiintata in cadrul unui departament al Ministerului de Interne. Momentan nu este foarte clar cum va functiona viitoarea linie telefonica.

Directorul Agentiei Nationale de Transplant, dr.Victor Zota, spune ca elementele referitoare la refuzul familiei de a accepta donarea de organe nu au fost trecute in lege, pentru ca, astfel, aceasta ar fi devenit restrictiva.

Preferam sa le punem in normele de aplicare, unde putem sa nuantam. Oricum, daca cel decedat nu a sunat la telverde, familia nu se va putea opune decat daca aduce dovezi ca persoana nu accepta in nici un fel ideea de a deveni donator de organe. Daca nu au ceva scris in acest sens, pot veni cu trei martori care sa confirme. Eu pun pariu ca mai mult de 10.000 de romani nu vor suna la acest telverde. In Portugalia au sunat doar 7.000 de la introducerea legislatiei, afirma dr.Victor Zota. Cititi un material pe aceasta tema in Gandul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arbitri și observatori botoșăneni prezenți la turneul de fotbal in memoriam Gheorghe Ștefanovici

Luni, 4 Iulie 2022
72

Arbitrii suceveni l-au comemorat duminică pe fostul lor coleg Gheorghe Ștefanovici, în cadrul celei de-a XI-a ediții a memorialului care-i poartă numele. Ca de obicei, capul de afiș al acț...

Bărbat condamnat și încarcerat în Botoșani pentru tentativă de viol

Luni, 4 Iulie 2022
191

Un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Gura Humorului, a ajuns, vineri seară, la Penitenciarul Botoșani, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare...

Botoșănean implicat într-un accident soldat cu trei victime, în apropiere de Vatra Dornei

Luni, 4 Iulie 2022
276

Trei oameni au fost răniți după un accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază pe DN 17, în condiții de ploaie torențială, în zona limitei dintre județele Suceava și Bis...