Haina de poliţist obligă: Instanţa vrea pedeapsă "serioasă" pentru poliţistul care a folosit un permis de conducere fals!
BOTOSANI

Haina de poliţist obligă: Instanţa vrea pedeapsă "serioasă" pentru poliţistul care a folosit un permis de conducere fals!
Nejustificat de blândă: aşa a considerat instanţa a fi soluţia în dosarul ce-l priveşte pe un fost şef al unui post de poliţie din Botoşani, prins anul trecut conducând autospeciala de poliţie ce-i fusese încredinţată, deşi nu avea permis de conducere obţinut "ca toată lumea", după promovarea examenelor în acest sens.

Este vorba despre fostul şef al Postului de Poliţie Gorbăneşti, Florin Istina. Şi asta pentru că anchetatorii propuseseră ca soluţie amânarea aplicării pedepsei închisorii de un an şi şase luni închisoare pe un termen de supraveghere de doi ani. Cu alte cuvinte, cazierul poliţistului ar fi rămas curat încă o bună bucată de timp, fapt ce i-ar fi asigurat şi rămânerea în structurile de poliţie.

Acesta a fost şi motivul pentru care Judecătoria Botoşani a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei, considerând că poliţistul, mutat între timp la Vorniceni şi "absolvent" al şcolii de şoferi, nu a săvârșit aceste fapte în calitate de simplu cetățean, ci în calitatea sa de polițist.

Or, tocmai în jurământul depus la începerea activităţii de poliţist, la fel ca toţi colegii săi, Florin Istina jurase să-şi îndeplinească, cu răspundere şi bună credinţă, îndatoririle ce-i revin potrivit funcţiei, urmând să fie un exemplu de probitate morală și profesională în societate.

Mai mult, din anul 2008, poliţistul avea şi atribuții de polițist rutier, el însuşi însă păcălind forurile superioare, pentru aceasta producând chiar și un document care să-i ateste falsa calitate, ceea ce, în opinia instanței, denotă o totală ignorare a normelor legale, deși era chemat și chiar investit cu forța publică în acest sens.

În aceste condiţii, dosarul în care Istina a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere urmează să fie trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale, după cum a decis instanţa.

Poliţistul a contestat însă decizia la Curtea de Apel Suceava, primul termen urmând să aibă loc în septembrie.

 

Spune-ne opinia ta