Guvernul va permite spitalelor sa acorde salarii diferentiate, iar din aprilie se deblocheaza posturile

Guvernul va permite spitalelor sa lucreze ca fundatii si sa acorde salarii diferentiate Guvernul va introduce, prin intermediul autoritatilor locale, un proiect-pilot privind functionarea spitalelor ca fundatii sau asociatii si va aplica un sistem de salarizare diferentiata, in raport de performanta, pentru angajatii din sistemul sanitar, releva programul de guvernare al noului Cabinet, informeaza Mediafax.

Executivul isi propune totodata sa reduca duratele de spitalizare pentru diferite grupe diagnostice, sa deblocheze, pana in luna aprilie, posturile din sistemul de sanatate pentru toate grupele profesionale, in vederea acoperirii necesitatilor urgente de personal, si sa infiinteze structuri specializate, independente, in coordonarea Ministerului Sanatatii, avand ca atributii evaluarea noilor tehnologii si produse medicale.

Guvernul va reglementa si un sistem special de decontare a unor medicamente, pentru acele indicatii terapeutice care nu se regasesc in autorizatia de punere pe piata a producatorului, precum si pentru situatiile in care nu exista "dovezi stiintifice clare" privind un raport pozitiv risc/beneficiu, chiar daca producatorul a obtinut aprobarea de comercializare.

In toamna anului trecut, producatorii de medicamente au solicitat Fondului Monetar International sa intervina pe langa Guvern pentru ca taxa clawback sa fie redusa la zero in cazul medicamentelor generice, sa poata fi platita intr-un termen extins pana la minimum 210 zile, apropiat de perioada de decontare a medicamentelor, si sa nu mai fie aplicata la un pret care include TVA si marja de distributie.

In luna decembrie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a rezolvat doar o parte dintre aceste solicitari, modificand formula de calcul a taxei clawback impusa producatorilor de medicamente si introducand un sistem in care sunt luate in calcul atat cota de piata a fiecarui producator, cat si ritmul de crestere a pietei in ansamblu.

La stabilirea taxei este insa luat in calcul in continuare pretul de raft al medicamentelor (care include TVA si adaosul comercial), nu pretul de producator.

Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.

Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare, in timp ce Guvernul a admis ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...