Taxa pe stâlp revine, fiind prevăzută în Ordonanța trenuleț cu măsuri fiscale pentru anul 2025. Guvernul urmează să adopte astăzi, 30 decembrie, actul normativ ce va introduce impozitarea cu 1,5% pentru construcții, altele decât cele pentru care se datorează impozitul pe clădiri.
Ordonanța trenuleț, în forma publicată de către Guvern înainte de ședința de mâine, prevede introducerea taxei pe stâlp, o supra taxare ce va avea un impact direct asupra afacerilor agricole.
Gabriel Biriș, consultant fiscal şi membru fondator al companiei de consultanţă fiscală Biriş Goran, trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le va avea reintroducerea taxei pe stâlp pentru sectorul agricol, potrivit Agrointel.
”Astăzi au apărut și modificările la Codul fiscal. Nu o să comentez acum reducerea pragului la micro la 250k euro la anul și la 100k euro din 2026, așa cum nu comentez nici creșterea la 10% a impozitului pe dividende. Sunt măsuri de așteptat în actualul context.
Ce este scandalos este însă că Premierul Ciolacu a decis – fără niciun fel de consultări, să reintroducă impozitul de 1,5% pe construcții (altele decât clădirile pentru care se datorează impozitul pe clădiri), infamă „taxa pe stâlp” introdusă în 2013 și apoi eliminată în 2015 (cu efect din 2017) de către Ponta.
Cine va fi afectat?
– Companiile din energie, pentru toată infrastructură energetică.
– Companiile din agricultură, pentru toate amenajările funciare (instalații de irigare, drumuri de exploatare, platforme, garduri, inclusiv pentru sere, solarii).
– Companiile de logistică, pentru platforme, garduri, drumuri de interior.
– Toate companiile de producție, pentru platforme de acces, gardur”, a semnalat Gabriel Biriș.