Guvernul propune noi modificari la Codul fiscal. Ce se mai schimba?

Guvernul propune noi modificari la Codul fiscal. Ce se mai schimba?
Ministerul Finantelor Publice a publicat, in dezbatere publica, o ordonanta de urgenta prin care Guvernul vrea sa modifice din nou Codul fiscal, la mai putin de 3 luni de la ultimele modificari. Noile reguli vizeaza combatarea evaziunii fiscale in domeniul produselor energetice.

Potrivit proiectului publicat de MFP, modificarile Guvernului au ca scop asigurarea unei mai bune monitorizari a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse energetice si combaterea evaziunii fiscale in acest domeniu.

Astfel, proiectul de OUG introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in conditiile in care desi sunt produse destinate a fi utilizate drept combustibil pentru incalzire, ele sunt utilizate drept combustibil pentru motor (motorina), in aceste mod evitandu-se plata unei accize mult mai mari. Nivelul accizelor pentru pacura este de aproximativ 25 de ori mai mic decat cel al motorinei (15 euro/tona pentru pacura, comparativ cu 374 euro/tona pentru motorina).

Potrivit Ministerului Finantelor, "la nivelul tarii noastre exista producatori care realizeaza pacura si produse energetice asimilate pacurei din punct de vedere al accizelor, din amestecul motorinelor si a reziduurilor. Fata de aceasta practica, exista indicii ca produsul finit, datorita caracterisiticilor fizico-chimice foarte apropiate cu cele ale motorinei, nu este utilizat drept combustibil pentru incalzire, ci din contra, este utilizat drept combustibil pentru motor, evitandu-se plata unei accize mult mai mari".

De asemenea, Finantele mai precizeaza ca exista si cazuri in care, prin intermediul firmelor fantoma, aceste produse cu denumirea de pacura provenite din import, din achizitii intracomunitare ori din productie nationala sunt spalate prin intermediul unor firme fantoma ajungand a se comercializa, inclusiv prin statii de distributie a carburantilor, ca motorina.

In aceasta situatie, Guvernul vrea sa introduca obligatia ca produsele de tip "pacura"sa fie marcate si colorate, scopul aplicarii marcatorilor fiscali fiind acela de a se monitoriza utilizarea efectiva a acestor produse energetice, astfel incat produsele sa fie taxate corespunzator in functie de utilizare.

Proiectul de act normativ prevede ca pe teritoriul national sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze, produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate.

Potrivit prevederilor din proiectul de OUG, in conditiile in care se constata prezenta acestor produse fara a fi marcate si colorate, se va proceda la stabilirea ca obligatie de plata a unei accize la nivelul motorinei.

Totodata, in situatia in care se constata utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanti pentru motor, se va aplica tot nivelul accizelor pentru motorina.

Reglementarile introduse de Guvern stabilesc ca pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu, marcarea si colorarea acestor produse va fi obligatorie atat pentru produsele din productia interna, cat si pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare sau din import.

In ceea ce priveste stocurile de produse tip pacura existente pe piata la data intrarii in vigoare a modificarilor la Codul fiscal, proiectul de OUG prevede obligatia inventarierii acestora, precum si a supravegherii circulatiei si consumului pana la epuizarea stocurilor.

Codul fiscal, modificat de 2 ori in nici 6 luni

Ultima modificare a Codului fiscala a fost in luna decembrie a anului trecut, cand, in penultima zi a lui 2011, Guvernul a adus o multime de noi reglementari fiscale prin OUG nr. 125/2011. Spre exemplu, s-a introdus un sistem mai dur pentru obtinerea si mentinerea calitatii de platitor TVA, dar si masuri sanctionatorii pentru firmele care fac afaceri cu societatile declarate inactive. De asemenea, s-au extins si clarificat situatiile in care Fiscul poate anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unui contribuabil.

De asemenea, Codul fiscal a fost modificat si in septembrie prin OG 30/2011.  Aceasta ordonanta a adus noutati in materie de TVA si impozitare, dar a introdus si posibilitatea ca anumiti contribuabili sa depuna numai trimestrial declaratia fiscala unica.

Odata cu OG 30/2011, Guvernul a modificat si termenul limita pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit incepand cu 2012.

Totodata, a fost modificat si termenul de declarare pentru anumite venituri, dar a fost stabilit si un nou termen-limita pentru depunerea declaratiei 390 VIES.

Prevederile OG 30/2011 aduc noutati si in privinta fiselor fiscale, care dupa 2012 nu vor mai exista.



avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
124

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
479

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
188

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...