Guvernul va aloca din fondul de rezervă sumele de bani necesare orașelor pentru plata subvenției la gigacalorie, iar premierul interimar Florin Cîțu a spus că aceasta este o soluție pe termen scurt, pentru ”a trece peste iarnă”.
Guvernul mai are în acest moment în fondul de rezervă aproximativ 500 milioane lei, iar solicitările de sprijin financiar primite de guvern din partea a 25 de municipii totalizează peste 1,2 miliarde lei.
Printre municipiile care au solicitat sprijin guvernului se numără și municipiul Botoșani, unde Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat o creștere de 94,77% a prețurilor pentru încălzirea populație, un preț dublu față de cel practicat până acum la Botoșani în energia termică centralizată.
Florin Cîțu și ministrul interimar al Finanțelor au participat luni după-amiază la discuții cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România.
„Vom subvenționa o parte din gigacalorie din banii de la buget, dar asta nu este o soluție pe termen lung pentru că nu ajută dacă anul viitor ne aflăm în același loc. Aș vrea împreună cu dumneavoastră să ne gândim și la un plan pe termen lung. Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. De aceea aș vrea să discutăm câteva zone unde sunt sume cam mari. Am văzut la Timișoara, Iași, mai sunt câteva – două sau trei, unde mi se par sumele puțin mai mari. Aș vrea să agreem niște principii, pentru că facem această alocare de sume de la fondul de rezervă. O facem pentru a susține această subvenție la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante, pentru a susține o parte din subvenție, pentru a trece această iarnă.
Vreau să fim clari dacă cădem asupra principiilor. După aceea o să fie lucrurile mult mai simple. Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, avem o sumă X, sunt nu știu câte Y familii care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabilă. Sunt mai multe variante.
Aș vrea să agreăm principiile după care vom aloca aceste sume, ca să nu avem discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acolo”, a spus premierul demis Florin Cîțu.
După ce ANRE a aprobat scumpirea căldurii și a apei calde în toată țara, prețurile pe care urmează să le practice Modern Calor la Botoșani ar urma să fie duble față de cele de anul trecut.