Guvernul pregătește o tragedie, pe care ministrul Plumb o anunță cu zâmbetul pe buze: Centrele pentru persoanele cu dizabilităţi nu vor mai fi finanţate de stat

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale, arătând că nu vor mai fi finanţate aceste centre, iar persoanele vor fi date în îngrijire în cadrul familiei, scrie Mediafax.

"Astăzi marcăm asumarea începerii unei reforme structurale de calitate, care are în centru persoana cu dizabilităţi. Mai precis, trecem de la nişte principii care funcţionau până acum, acelea care folosesc instituţii, sisteme, la politici moderne, europene, care folosesc principii noi cum ar fi comunitate, grijă şi normalitate. Începem, folosind fondurile europene, procesul de dezinstituţionalizarte a celor 17 mii de personae cu dizabilităţi care, în momentul de faţă, trăiesc în centre rezidenţiale, dintr-un număr de aproximativ 735 mii de persoane cu dizabilităţi. Analizăm, împreună cu autorităţile locale, ONG-uri, modalitatea prin care să demarăm proiecte-pilot şi ne-am gândit la două proiecte-pilot în două judeţe, prin care aceste centre rezidenţiale să fie transformate în adevăraţi furnizori de servicii sociale, care să răspundă nevoile persoanelor de dizabilităţi", a spus ministrul Plumb.

Ea a spus că doreşte scoaterea acestor pesoane cu dizabilităţi din centre şi trecerea lor spre îngrijire în cadrul familiei.
"Noi vrem să scoatem personale cu dizabilităţi, să le ducem spre îngrijire în cadrul familiei. Sunt 17 mii de astfel de persoane care trăiesc în astfel de centre", a adăugat Plumb.

Întrebată dacă nu vor mai fi daţi bani pentru aceste centre, Plumb a spus: "În momentul în care ne-am asumat politic că mergem pe trendul acesta european, internaţional de a trece de la instituţii la servicii comunitate, nu vor mai fi finanţate centrele rezidenţiale în care să locuiască persoane cu dizabilităţi. Ele trebuie îngrijite fie la nivelul familiei sau prin furnizarea de servicii suport generate de către comunitate dinspre autorităţile locale, dinspre ONG care pot primi bani din fonduri europene pentru întreţinerea acestor tipuri acestea de servicii".

Principiul "european" despre care vorbește ministrul Plumb  ar putea fi un insucces în România, iar acești năpăstuiți care o duc greu chiar și în centrele de întreținere, să ajungă cu adevărat într-o situație dramatică, sunt de părere specialiști în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Ceea ce poate merge în Olanda sau SUA nu funcționează la noi unde și copiii sănătoși rămân ai nimănui.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești proaste pentru fermieri: Dezechilibru total pe piața îngrășămintelor!

astăzi, 11:42

Piața îngrășămintelor agricole se confruntă cu un dezechilibru profund, caracterizat de creșteri alarmante ale prețurilor, alimentate de factori economici globali și regionali. În ...

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...

30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu de până acum! (foto)

astăzi, 09:15

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi ...