Guvernul le pune cruce romanilor plecati in strainatate: cum vrea USL sa scoata 2 milioane de cetateni din cvorumul de prezenta

Liderii USL incearca sa reduca numarul persoanelor care au dreptul sa fie pe listele electorale permanente, in asa fel incat sa atinga cvorumul de prezenta necesar validarii referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Strategia USL este sa ii scoata de pe listele electorale permanente pe toti romanii plecati in strainatate. Numarul acestora, alaturi de cel al persoanelor decedate care se afla pe listele electorale, s-ar ridica, dupa calculele USL, la aproximativ 2 milioane de persoane.

"Listele electorale permanente si cele speciale sunt lucruri total diferite. Din 2004, de cand Evidenta Informatizata a trecut la autoritatile locale administratia a ramas in urma. Sigur ca nu sunt 18,2 milioane de cetateni cu drept de vot. In realitate nu suntem 18,2 milioane, dar administratia noastra nu a tinut pasul cu aceste schimbari. Sunt foarte multe lucruri de facut, nu doar pentru cei care s-au mutat definitiv in strainatate si nu s-au facut procedurile de rigoare", a declarat premierul Victor Ponta la un post de televiziune.

Cele doua categorii de "stranieri"

Romanii plecati in strainatate se impart in doua categorii, din punct de vedere administrativ: cei cu domiciliul sau resedinta declarate in strainatate si cei plecati fara forme legale, cu domiciliul ramas in acte in Romania. Prima categorie insumeaza aproape 500.000 de romani, conform premierului Victor Ponta. Ministrul demisionar al Administratiei, liberalul Victor Paul Dobre, a explicat pentru gandul ca acestia, aproape in intregime, nu se mai afla pe listele electorale permanente inca dinaintea referendumului din 29 iulie, astfel ca nu ar conta in socotelile USL pentru reducerea masei de electori. Curtea Constitutionala a decis ca aceasta categorie de romani plecati din tara nu au ce cauta pe listele electorale permanente, ei votand pe listele suplimentare din tarile unde domiciliaza.

Cea de-a doua categorie de romani aflati in strainatate se afla acolo fara forme legale sau nu si-au indeplinit formalitatile privind resedinta, astfel ca in acte ei apar cu domiciliul in Romania. USL urmareste sa ii scoata si pe acesti romani de pe listele electorale permanente, sustinand ca nu se mai poate spune ca ei au domiciliul in Romania.

Inaintea referendumului, reprezentantii Ministerului de Interne si al Administratiei au precizat ca pe listele electorale sunt inscrise 18,2 milioane de persoane. Pentru a fi indeplinit cvorumul de prezenta la referendum ar fi trebuit sa voteze 9,1 milioane de persoane. La referendumul din 29 iulie s-au prezentat 8,4 milioane de persoane, iar Curtea Constitutionala a cerut autoritatilor sa stabileasca care este numarul exact de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente, asa cum au fost ele actualizate pana pe 29 iulie.

USL vrea doar romanii de pe listele electorale permanente

Cu toate acestea, USL doreste sa reactualizeze listele electorale permanente printr-un mini-recensamant, iar noile date sa fie trimise la CCR. Strategia celor de la USL prevede ca cvorumul de prezenta la referendum sa fie stabilit doar pe baza persoanelor inscrise in listele electorale permanente, nu si pe cele suplimentare. Cei de la USL invoca articolul 26, alineatul 2 din legea 35/2008. Legea 35/2008 prevede la articolul 26, alineatul 2 ca listele electorale permanente se intocmesc pe localitati si cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite.

"Nu au ce cauta pe listele electorale permanente cetatenii cu domiciliu in strainatate, nu au ce cauta persoanele decedate. Trebuie sa se faca anchete sociale acolo unde sunt 2.000 de persoane la o adresa, nu au ce cauta pe listele electorale cetatenii romani ale caror drepturi electorale au fost suspendate dupa decizii judecatoresti. Daca persoana lucreaza de mai mult timp in Italia, Spania, nu poate avea domiciliul in Romania", a spus senatorul Dan Sova, ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Potrivit celor de la USL, numarul celor de pe listele electorale permanente nu este identic cu numarul tuturor romanilor care au drept de vot.

Astfel, pe lista electorala permanenta trebuie sa apara "numai persoanele care domiciliaza efectiv in localitatea unde se face efectiv lista electorala permanenta". Calculele celor de la USL indica faptul ca prin aceasta periere a listelor permanente vor disparea peste doua milioane de persoane.

"Mihai Razvan Ungureanu, ca sef al SIE, nu stia ca sunt 500.000 de persoane cu pasaport care nu au ce cauta pe listele electorale permanente", a spus Sova. Potrivit liderilor USL, toti cetatenii cu drept de vot au putut vota la referendum, dar cvorumul de prezenta se stabileste doar din cei prezenti pe listele electorale permanente in conformitate cu articolul 17 din legea referendumului.

Ce a spus Curtea Constitutionala

In hotararea nr. 3 din 2 august 2012, privind contestatiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, judecatorii Curtii Constitutionale au scris: "In cadrul controlului a priori de constitutionalitate a Legii pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, a constatat ca aceasta este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

USL sustine ca prin aceasta hotarare Curtea Constitutionala a decis sa fie luate in considerare doar persoanele aflate pe listele electorale permanente. Curtea Constitutionala a explicat, in motivare, ca pe aceste liste electorale permanente nu isi au locul romanii care si-au declarat un domiciliu in strainatate, fara insa sa vorbeasca despre restul romanilor plecati in strainatate, dar care si-au pastrat domiciliul declarat in Romania.

Tot Curtea Constitutionala sustine ca persoanele cu domiciliul in alta tara nu sunt inscrise in listele electorale permanente, iar ele nu pot influenta cvorumul legal de participare la referendum. Curtea Constitutionala a revenit ieri cu o completare prin care defineste astfel listele electorale permanente conform legii 370/2004. Potrivit acesteia listele electorale permanente sunt listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv.

Victor Alistar a declarat ca aceasta completare a fost luata de Curtea Constitutionala fara sa existe cvorum de sedinta, deoarece patru din cei noua judecatori se afla in concediu. "Sa adaugi un intreg alineat, nu este o practica uzuala. Am cerut noi date de la Curtea Constitutionala, mai ales ca aceasta completare nu este semnata de presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean, ci in numele sau", a declarat premierul Victor Ponta.

Colectivul lui Dusa si Stroe

Noul ministru de Interne, Mircea Dusa, si cel delegat pentru Administratie, Radu Stroe, au primit misiunea de a instrui primarii ce sa cuprinda listele electorale permanente. "Domiciliul declarat al persoanei fizice trebuie insotit de ancheta sociala pe teren facuta de organul de politie. Daca s-ar fi facut vreodata aceasta ancheta nu am fi avut 2.000 de persoane la o singura adresa", a adaugat Dan Sova. De asemenea, primarii PDL au fost avertizati ca vor avea probleme penale daca nu vor actualiza listele electorale permanente.


sursa: Gandul

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 ianuarie: Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Cuv. Xenia din Petersburg (Tedeum)

astăzi, 07:00

Sfânta Xenia era din Roma, fiică de bun neam, tatăl ei fiind senator, bun creştin şi râvnitor în cele dumnezeieşti. Ajungând la vârsta maturităţii şi fiind pregă...

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...