Guvernul Boc da unda verde uneia dintre cele mai rentabile afaceri post-revolutionare!

Firmele care se vor inscrie in programul national de reabilitare termica a cladirilor, ce include 3 milioane de apartamente, ar putea avea acces la o afacere de 11 miliarde euro, cat estimeaza autoritatile ca este necesar.

Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a declarat ca va pune in dezbatere publica, incepand din aceasta saptamana, proiectul de lege privind reabilitarea termica.

Business-ul, dincolo de caracterul sau social, ar putea genera o afacere uriasa pentru firmele de constructii, multe dintre ele aflate aproape de faliment in prezent, spun specialistii.

Guvernul estimeaza ca pentru a termoizola cele 3 milioane de apartamente incluse in program, ar fi nevoie de 11 miliarde de euro. Din acesti bani, jumatate vor fi alocati de la buget.

"Vom aduce modificari legislatiei: vom ridica la 50% contributia din partea guvernului, 20% va proveni din partea asociatiilor de proprietari si 30% de la administratiile locale. Le dam totodata posibilitatea administratiilor locale ca din fondurile lor sa plateasca si cota de 20% a populatiei, dar nu ii putem obliga", a declarat ministrul Vasile Blaga.

In acest an, conform estimarilor lui Blaga, din bugetul de stat vor fi alocati peste 160 milioane de lei (37,8 mil.euro), bani care vor fi folositi pentru reabilitarea a 22.000 de apartamente.

Blaga spune ca daca vor fi realizate demersurile necesare, statul va mai accesa credite de 300 milioane de lei (70,9 mil.euro), pentru a reabilita in total 60.000 de apartamente.

Proiectul a starnit interesul oamenilor de afaceri din domeniul constructiilor. Avand in vedere faptul ca piata imobiliara este "in corzi", iar sansele unei redresari par a fi tot mai incerte, constructorii spun ca acest program vine ca o manusa in aceasta perioada de criza.

Constructorii vor ca impreuna cu autoritatile sa realizeze un program pe 10 ani de reabilitare si eficientizare a cladirilor.

Programul avantajeaza atat guvernul, care introduce o masura anti-criza eficienta, constructorii, pentru ca primesc de lucru pe o perioada lunga de timp, cat si locatarii, care cu o investitie minima, vor plati mai putin la intretinere.

Programul de reabilitare vizeaza in principal cladirile realizate din prefabricate de beton armat intre anii 1960 si 1980, cand nu existau reglementari tehnice privind protectia termica a cladirilor.

Studiile de specialitate au aratat ca in bilantul energetic anual al unui apartament mediu construit in perioada 1970-1985, energia termica pentru incalzire reprezinta 55,5% iar energia termica pentru apa calda de consum 19,5%.

Pe ansamblu, eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda si prepararea hranei este de 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse; pentru municipiul Bucuresti, aceasta se cifreaza la 63%.

Sursa: www.dailybusiness.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...

DSP Botoșani: Lista centrelor de permanență pentru cetățenii cu afecțiuni respiratorii!

astăzi, 17:50

LCD-MED - Botoșani, str. Independenței nr. 7, tel: 0748.309.414, medic coordonator dr. Hrițcu Laura, tel. 0748309414, email laurahritcu@yahoo.com DOR-MED - Dorohoi, Str. Poștei nr.7, comune aro...