Guvernul a stabilit azi plafonul de garanții pentru programul Noua Casă 2023

Cei ce vor să ia credite garantate de stat pentru cumpărarea unei locuințe noi o vor putea face prin programul Noua Casă și în 2023. În acest sens, Guvernul a stabilit astăzi plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui program la valoarea de 1,5 miliarde de lei.

După cum apare în proiectul de HG adoptat astăzi de Executiv, pentru anul 2023 se va aloca un plafon al garanțiilor care vor putea fi emise în cadrul programului Noua Casă de 1,5 miliarde de lei.

 

Practic, în 2023, plafonul garanțiilor care vor putea fi emise va fi la același nivel cu cel din 2022, stabilit prin HG 292/2022.

Potrivit notei de fundamentare a măsurii, „propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează în primul rând pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și nu în ultimul rând pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023”.

Avocatnet scrie că, programul Noua Casă este un program ce facilitează celor interesați cumpărarea unei locuințe, prin intermediul contractării de credite garantate de stat (cu un nivel mai mic al dobânzilor).

Regulile programului, conținute de HG 717/2009, stabilesc că valoarea maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, iar avansul este de 5% - pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.

Pe de altă parte, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.

Începând din 2022, cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era înainte.

Cei ce achiziționează o locuință prin programul Noua Casă n-o vor putea vinde timp de cinci ani de la cumpărare, iar atunci când vine vorba de închiriere, acest lucru se va putea face doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

astăzi, 20:48

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...