Guvernul a aprobat rectificarea bugetara. Guvernul a aprobat rectificarea bugetara

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetara din acest an. Rectificarea implica reducerea banilor alocati mai multor ministere si acordarea unor fonduri in special pentru acoperirrea deficitului la fondul de pensii.

Ministerele care pierd bani sunt: Ministerul Educatiei (494,6 milioane lei), Ministerul Administratiei si Internelor (476,8 milioane lei), Ministerul Apararii (278,5 milioane lei), Ministerul Justitiei (198 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (168,6 milioane lei), Ministerul Agriculturii (142,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor (121,7 milioane lei) si Ministerul Public (105,2 milioane lei).

"Prin aceasta rectificare, primul obiectiv a fost acela de a acoperi deficitele fondurilor sociale, de pensii si de somaj si acoperirea unei parti mari din sectorul sanitar", a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, dupa sedinta de Guvern.

Premierul Emil Boc a aratat ca prioritatea numarul unu acum au devenit investitiile, fiecare minister trebuind sa isi ierarhizeze, in functie de importanta, proiectele de investitii.

"Prin rectificarea bugetara pe care am avut-o in vedere am realizat o prioritizare a investitiilor publice in Romania, astfel incat fiecare minister a fost mandatat sa stabileasca ce obiective de investitii are in 2010 si sa aloce bani pentru acestea", a spus premierul Boc.

El a enumerat apoi o lista de obiective: "La Ministerul Transporturilor am stabilit ca din banii pe care-i avem la dispozitie sa finalizam anul acesta in cadrul centurii Bucuresti partea de la Chitila la Voluntari, astfel incat anul viitor in vara sa se poata circula in regim de autostrada", a spus Boc.

Alte prioritati sunt realizarea traseului de la Pitesti la mare, finalizarea centurii ocolitoare a Lugojului, finalizarea a 12 km de la Campia Turzii la Turda si finalizarea centurii ocolitoare a municipiului Caransebes.

"Sunt obiective asupra carora ne-am concentrat resursele financiare la fel ca anul trecut cand am prioritizat investitiile si am avut 40 de km de autostrada", a punctat Boc.

Alte investitii pe care Guvernul le are in calcul sunt: finalizarea a 1.386 de locuinte pentru tineri, finalizarea a 300 de km de drumuri comunale si judetene, finalizarea de 21.000 de apartamente, finalizarea in 17 localitati a sistemului integrat de apa.

Tinand cont de urecheala primita de la FMI in legatura cu arieratele, Guvernul a stabilit sa faca o prioritate si plata datoriilor restante catre firmele implicate in programe europene.

Totodata, au fost alocate sumele necesare pentru plata materialelor pentru reconstruirea caselor lovite de inundatii. Si bugetul de pensii a primit ceva in plus.

Boc a tinut sa precizeze ca "potrivit angajamentului luat la Iasi, astazi am semnat proiectul de lege pentru construirea aeroportului din Iasi", "toate acestea, pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8%, asa cum ne-am angajat".


Vezi cine primeste in plus si cine ramane cu bani mai putini


Ministrul Vladescu a fost cel care a prezentat sumele alocate ministerelor. Astfel exista si ministere care au primit bani in plus, dar si ministere carora li s-a luat din bugetul initial.

Astfel, potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, Ministerul Muncii primeste la rectificare 4,4 miliarde de lei, reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat (3,8 miliarde de lei) si sumele necesare platii indemnizatiilor de handicap, pensiilor pentru invalizi, orfani si vaduve de razboi, alocatiilor de stat ale copiilor, alocatiilor familiale, indemnizatiilor de crestere a copilului si altor ajutoare sociale (600 de milioane de lei).

Ministerul Sanatatii va primi 2,8 miliarde de lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru acoperirea deficitului, Ministerului Mediului - 241 de milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor UE, Ministerul Economiei - 207 milioane, Ministerul Culturii - 56,9 milioane de lei pentru proiectele care vizeaza restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice sau reabilitarea si consolidarea unor cladiri culturale, precum Biblioteca Nationala a Romaniei sau Teatrul I.L. Caragiale.

Si Ministerul Comunicatiilor primeste 49,6 milioane de lei, in principal pentru plata serviciilor de inchiriere de licente aferente produselor Microsoft, iar Academia Romana - 17 milioane lei, pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Diminuari ale bugetelor vor fi la Ministerul Educatiei (-494 milioane de lei), Ministerul Administratiei si Internelor (-476,8 milioane de lei), Ministerul Apararii Nationale (-278,5 milioane lei), Ministerul Justitiei (-198 milioane de lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (-168,6 milioane), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (-142,5 milioane lei), Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (-121,7 milioane de lei) si Ministerul Public (-105,2 milioane de lei).


Cresterea economica de -1,9%


Vladescu a adaugat ca in urma rectificarii, cresterea economica este prognozata la -1,9%, iar deficitul de 6,8% din PIB.

Prima rectificare bugetara din 2010 taie, totodata, o suma echivalenta cu 0,2% din PIB din banii destinati investitiilor, insa ministrul Finantelor a specificat ca aceasta reducere a fost realizata prin amanarea investitiilor mai putin importante.

Indicatorii cuprinsi in actul normativ privind rectificarea sunt un Produs Intern Brut de 511 miliarde de lei si un curs mediu de 4,24 lei pentru un euro.


Consiliul Fiscal avertizeaza, Vladescu se bucura


Consiliul Fiscal a avertizat saptamana trecuta ca proiectul de rectificare a bugetului pe 2010 nu respecta in totalitate principiile transparentei, stabilitatii si echitatii.

Potrivit membrilor Consiliului Fiscal, principiul transparentei nu este respectat prin faptul ca revizuiri majore ale unor capitole de venituri, in special veniturile nefiscale, si de cheltuieli nu sunt insotite de note explicative privind sursele revizuirii si ipotezele luate in calcul.

Mai mult, Consiliul Fiscal este de parere ca Guvernul are obligatia de a asigura predictibilitatea fiscala pe termen mediu pentru a mentine stabilitatea.

Referitor la aceste observatii, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu s-a declarat bucuros ca exista aceasta institutie.

"Parerea Consiliului Fiscal este echilibrata, ma bucur ca exista o asmenea institutie. In ceea ce priveste evaluarea privind veniturile, consideram ca este realista", a punctat Vladescu.

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...