După şapte luni în care i-a ţinut în plan secund, premierul Victor Ponta le-a pus în mână lui Constantin Niţă, Mariei Grapini, Anei Varga câte un minister în toată regula: cu sedii separate, personalitate juridică, Corp de Control, direcţii independente şi chiar câte un compartiment de informaţii clasificate. În loc de 16 ministere, Guvernul are, practic, în acest moment 19, scrie gandul.info.
Miniştrii delegaţi vor avea primul şi ultimul cuvânt în numirea şefilor autorităţilor din subordine, în deciziile privind achiziţiile, în marile contracte. Până acum erau doar consultaţi, ministrul având decizia şi semnătura finală. Fiecare va avea în subordine câte doi secretari de stat şi un secretar general, iar Niţă primeşte în plus un subsecretar de stat, ca secund. Modificarea a fost operată prin trei Hotărâri de Guvern, oficializate pe 10 şi pe 24 iulie, ocolind astfel pixul preşedintelui Traian Băsescu. O schimbare efectivă a structurii Guvernului, prin înfiinţarea a trei noi ministere cu această titulatură, ar fi trebuit aprobată de Parlament şi ar fi adus Guvernul din nou la mâna lui Băsescu pentru a semna decretul.
Potrivit unor surse politice, primul şi-a cerut independenţa Constantin Niţă, interesat să nu se mai calce pe picioare cu Varujan Vosganian şi să gestioneze singur Energia. Avantajul acordat de Ponta mai întâi colegului său de partid a fost multiplicat ulterior să ajungă la toate formaţiunile din USL. PSD, PNL şi PC au câte un ministru delegat autonom.
Mai mult, în niciunul din cele trei ministere, fiind structuri nou-înfiinţate, nu se mai aplică regula tăierii a 4% din posturi în jurul căreia Guvernul îşi face marea restructurare anunţată de Ponta.
Cum se călcau miniştrii pe picioare: "Când unul cerea ceva la juridic, i se spunea că se lucrează pentru celălalt"
Chiar dacă rămân cu titulatura de miniştri delegaţi, Niţă, Grapini şi Varga devin practic independenţi de Varujan Vosganian şi de Rovana Plumb. Altfel spus, ceea ce funcţiona la mica înţelegere între miniştri acum este lege. Cei trei au ştampile şi drept exclusiv de semnătură şi funcţionează ca miniştri plini, împărţind încă doar bugetul cu titularii de la Economie şi de la Mediu şi doar pentru scurt timp.
"S-a înţeles greşit că miniştrii Niţă, Grapini şi Varga au fost subordonaţi altor miniştri. N-au fost. Singura problemă era că s-a crezut că se face economie dacă vom ţine direcţii de suport comune – Direcţia juridică şi Direcţia resurse umane. De fapt, când un ministru cerea ceva la juridic, i se spunea că se lucrează pentru celălalt, iar când cerea al doilea, se motiva că toată lumea e ocupată lucrând pentru al treilea. Am vrut să fie clar cine la cine răspunde!", a explicat ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri pentru gândul cum se traduce transformarea.
Maria Grapini spune că personalitatea juridică dă autonomie totală. "Acum suntem persoană juridică distinctă. Pot să mă mut din clădire dacă găsesc alt spaţiu de exemplu. Eu nu doresc să plec, dar dacă aş dori, aş putea. Sigur că avem achiziţiile distincte, direcţie de investiţii distinctă. E un minister în toată regula", explică ministrul.
Ministere noi, sedii noi
Chiar dacă Grapini rămâne cu biroul pe Calea Victoriei, ministerul său, denumit doar în acte department, a primit trei sedii: unul în clădirea Agenţiei Naţionale pentru IMM, altul în aşa-numitul Hotel Viilor, aflat în construcţie, altul în sediul Centrului Incubator de Afaceri (CIAF), niciunul nefiind însă central.
În cazul lui Niţă, noua clădire în care şi-a mutat departamentul poate rivaliza oricând cu ministerul de pe Calea Victoriei, unde a rămas Vosganian. Aşa cum a fost trecut în documentele oficiale, Departamentul pentru Energie îşi are "sediul principal pe Calea Victoriei, dar poate funcţiona şi îm alte sedii". În realitate, Constantin Niţă s-a mutat, cu întreg Departamentul, de câteva luni, într-o clădire a ELCEN pe care a amenajat-o şi a mobilat-o de la zero.
La fel, Apele, Pădurile şi Piscicultura se mută de pe Bulevardul Libertăţii, unde îşi are biroul Rovana Plumb, pe Bulevardul Magheru, nr. 31, în mai vechea clădire a ROMSILVA, compania având un sediu nou. Mutarea a fost confirmată pentru gândul de ministrul Ana Lucia Varga.
Guvernul a ajuns să aibă 19 ministere după ce a fost REORGANIZAT pe sub mână: Turismul, Energia şi Apele au devenit ministere cu acte în regulă
Stiri Botosani Friday, 26 July 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
„Cupa 28 Februarie": Pompierii botoșăneni, performeri și la tenis de masă! (foto)
astăzi, 20:30
După meciuri intens disputate, câștigători au fost: - plutonier Andrei Puiu, din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani; - plutonier adjutant Marcel Matei, din cadrul Gărzii de I...
Seară românească organizată de ATOR Botoșani, găzduită de Parohia Vovidenia!
astăzi, 19:45
Fiind o perioadă cu multiple semnificații pentru adolescenți, în care se gândesc mai mult la iubire și la persoanele dragi, membrii asociației au creat cadrul necesar întâ...
Aproape 2000 de locuri scoase la concurs la școlile de poliție din MAI: Condiții și criterii necesare!
astăzi, 19:16
Numărul locurilor scoase la concurs: Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina -1340 locuri; Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-...