Gura nu-ti miroase ca o floare? Ce-i de facut?

Gura nu-ti miroase ca o floare? Ce-i de facut?
Specialistii spun ca o treime din populatie sufera mai mult sau mai putin de acel fenomen caruia i se spune pretentios "mauvaise haleine", mai pe romaneste: miros neplacut din gura.

 Unii isi cunosc acest defect, altii nu-si dau seama, pentru ca cei apropiati se feresc sa le atraga atentia asupra unui lucru atat de jenant. Cu toate acestea, aspectul ramane unul neplacut, daca nu luam masuri sa ne debarasam de el.

 Literatura de specialitate spune ca, in 85%-90% din cazuri, la baza mirosului neplacut sta prezenta unui numar mare de bacterii, pentru care cavitatea noastra bucala constituie un ambient excelent, relateaza Infoniac.

 Deci lupta contra neplacutului fenomen are la baza in primul rand igiena gurii. Periuta de dinti, pasta, ata de dinti sunt solutiile elementare, in timp ce apa de gura este un simplu paleativ. Ea improspateaza gura, dar nu elimina bacteriile, care vor lucra in continuare, dupa scurt timp.

Ce sfaturi ne dau specialistii

 1. Gura uscata este un paradis al bacteriilor. Se recomanda sa bei mici cantitati de apa din cand in cand. Asemenea regim are un efect benefic si asupra functionairii sistemului renal.

 2. Se mai recomanda ca, dupa mese, sa mesteci in gura cateva frunze sau chiar o tija de patrunjel verde. Clorofila din patrunjel are puternice actiuni germicide si dezodorizante.

 3. O portocala, mancata dupa masa, este si ea eficienta. Portocala stimuleaza producerea de saliva, care elimina depozitele asezate pe partea din spate a limbii, generatoare de mirosuri.

 4. Intrucat o parte din bacterii se depoziteaza pe limba, uneori este de folos razuirea zilnica a suprafetei limbii cu o lingurita de tipul celor pentru inghetata sau cu o paleta. Dupa procedeu, gura trebuie clatita cu apa.

 5. Mai este recomandata mestecarea unui bob de cuisoare intre dinti, timp de cateva minute. Cuisoarele contin eugenol, un ulei esental cu puternice proprietati antibacteriene.

 6. Feniculul, mararul sau anasonul, toate acestea distrug bacteriile, daca sunt mestecate intre dinti.

7. Un bun efect antiseptic are, de asemenea, scortisoara. Pulberea de scortisoara da rezultate spectaculoase, daca o mestecam intre dinti timp de circa 5 minute.

Cum previi problema

 Adesea, mirosul neplacut din gura nu este permanent. El apare periodic sau dupa consumarea unor alimente pe care nu le putem identifica tocmai usor. Pentru a preveni situatia, Plaisirs Sante recomanda:

 1. In afara periatului dintilor, totdeauna cu o pasta de calitate si o periuta in stare buna, este indicat clatitul gurii, in cursul zilei, cu apa simpla.

 2. Periajul dintilor trebuie executat totdeauna dupa masa si nu inainte. Obiceiul de a peria dintii inaintea micului dejun, foarte incetatenit, nu este indicat. Pe stomacul gol este suficient sa clatim gura cu apa si eventual sa facem gargara.

 3. Pentru ca bacteriile sa nu ramana intre firele periutei de dinti, aceasta trebuie pastrata intr-un pahar cu apa oxigenata.

4. In afara situatiilor cand bacteriile sunt de vina, exista si alimente care genereaza mirosuri neplacute: branzeturile (Camembert, Roquefort), alcoolul, usturoiul ceapa. Pentru o respiratie proaspata, ele trebuie evitate. Tutunul genereaza si el un miros neplacut, care nu poate fi indepartat cu nimic altceva decat cu renuntarea la fumat.

 5. Cariile dentare sunt o cauza frecventa a mirosului neplacut. Ele se rezolva la stomatolog si nu trebuie neglijate, pentru ca timpul le agraveaza.

 6. Exista si situatii cand mirosul neplacut apare ca urmare a functionarii necorespunzatoare a sistemului digestiv. In acest caz, numai medicul poate stabili ce-i de facut, dar cazul n-ar trebui neglijat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
579

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
169

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
444

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...