Greşelile autorităţilor nu scapă neplătite! Judeţul Botoşani şi Nova Apaserv, datoare lichidatorului Apa Grup!

De aproape un an, instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani încearcă să rezolve o dilemă: cine judecă procesul?

Este vorba despre acţiunea deschisă în primăvara anului trecut de lichidatorul judiciar al societăţii Apa Grup, Constantin Lulu Dascălu (cel care se ocupă de plata datoriilor către creditorii fostei regii de apă) împotriva judeţului Botoşani, a Consiliului Judeţean şi a Nova Apaserv.

Lichidatorul judiciar a cerut ca instanţa să meargă mai departe, după decizia din 2014 a Curţii de Apel Suceava de anulare a protocolului prin care Nova Apaserv a preluat de la Apa Grup investiţia ISPA. Cu alte cuvinte, să dispună plata a aproximativ 30 de milioane de lei, reprezentând valoarea cu care patrimoniul judeţului a crescut în urma investiţiilor ISPA la care se adaugă accesorii, dobânzi şi penalităţi.

La momentul deschiderii acţiunii, reprezentanţii CJ susţineau că lichidatorul judiciar încearcă să recupereze cât mai mult din patrimoniul Apa Grup, însă sperau într-un verdict favorabil, pe motiv că este vorba de patrimoniul public al judeţului. De partea cealaltă, Constantin Lulu Dascălu considera că acţiunea iniţiată de el este normală, din moment ce protocolul de predare dintre Apa Grup şi Nova Apaserv a fost anulat, astfel că poate cere înapoi ceea ce s-a luat de către Nova Apaserv din bunurile Apa Grup.

Numai că judecătorul de la Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Botoşani, a considerat că procesul va trebui soluţionat de un complet specializat in litigii cu profesionişti. Urmează ca instanţa superioară, de la Curtea de Apel Suceava, să decidă cine va face acest lucru, primul termen fiind stabilit luna viitoare.

Până atunci, însă, ambele "tabere" sunt în aşteptare, rezervate, dar optimiste, după cum spune chiar Constantin Lulu Dascălu. Cât despre discuţii în vederea găsirii unei soluţii, anterior uneia stabilite de instanţă, lichidatorul afirmă că nu au existat.

"Toate discuţiile sunt cantonate în instanţă, nu au fost, nu am fost invitat şi nici nu văd ce am putea discuta. Părerile noastre sunt ireconciliabile. Cert este că în această perioadă nimeni nu mai poate face nicio tranzacţie, toate fiind suspicionabile", explică lichidatorul Apa Grup.

Nova Apaserv a fost înfiinţată în 2009 pentru a putea accesa un proiect european de extindere şi reabilitare a sistemului de alimentare cu apă- canalizare epurare, iar Consiliul Judeţean a decis transferarea întregului patrimoniu al societăţii Apa Grup către Nova Apaserv, lăsând fostul operator de apă cu datorii de aproape 100 de milioane de lei.

Într-un proces similar, lichidatorul judiciar a câştigat 36 de puncte termice care au aparţinut Termica, al cărei faliment a fost declarat în 2010. Constantin Lulu Dascălu a demonstrat în instanţă că acestea au fost preluate ilegal de Modern Calor, tot pe modelul protocolului de predare- primire, ca şi în cazul Apa Grup- Nova Apaserv.

Astfel că în 214, instanţa a dispus ca protocolul să fie anulat, iar punctele termice să revină lichidatorului care trebuie acum să plătească datoriile Termica, ce au ajuns la 40 de milioane de euro. Săptămâna trecută, municipalitatea a demarat stabilirea strategiei prin care punctele să îi fie predate lichidatorului.

 

 

Spune-ne opinia ta