Grasimi "rele" si grasimi "bune"

Cu siguranta, adesea ai citit sau ai auzit la radio ori televizor vorbindu-se despre grasimi "rele" si grasimi "bune", fara sa stii de ce sunt numite asa, ce rol au in organism si care sunt acelea.

Grasimile "rele" sau grasimile saturate sunt, in cea mai mare parte, de origine animala. Desi sunt cele mai nesanatoase, sunt cele mai consummate atat de copii, cat si de adulti. Grasimile "rele", cu efect negativ pentru organism, cresc nivelul de colesterol, de aceea se si recomanda reducerea consumului de grasimi saturate, dar nu interzicerea totala.

Grasimile "rele" se gasesc in unt, branza si lapte gras, prajituri si produse de patiserie, ciocolata, smantana, frisca, produse de fast food, in pielea de pe carnea de pasare, galbenusul de ou, carnea si produsele din carne de porc.

Grasimile "bune" sunt cele care fac adevarate minuni pentru sanatatea omului. Iata de ce, chiar daca te-ai hotarat sa faci cura de slabire ori vrei sa-ti mentii silueta, nu trebuie sa renunti la aceste grasimi, deoarece iti dau energie, previn obezitatea si au grija de buna functionare a inimii.

Apoi, grasimile "bune" ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile, este vorba de vitaminele A, D, e si K. Cred ca adesea ai citit sau auzit ca, mai ales, rosiile si morcovii sa fie consumate sub forma de salate in care se pune intotdeauna ulei. Nu in ultimul rand, grasimile "bune" imbunatatesc nivelul de colesterol din sange.

Grasimile "bune" sau nesaturate se gasesc in produse obtinute din surse vegetale cum ar fi uleiurile de porumb, soia, masline, floarea soarelui, apoi, in nuci, alune, seminte, migdale.

Studiile au aratat ca aceste grasimi "bune" sau nesaturate pot scadea nivelul colesterolului rau din sange si il cresc pe cel bun.

Uleiul de masline ocupa primul loc in topul grasimilor "bune". Are marea calitate de a scadea nivelul colesterolului rau din sange, de a controla nivelul zaharului din sange, de a preveni bolile de inima.

Uleiul de masline, consumat crud, dimineata, cate o lingura, pe nemancate, se recomanda in gastrita, afectiuni biliare si ulcer gastroduodenal, dar si in caz de constipatie. Trebuie stiut ca, prajit, uleiul de masline isi pierde din proprietatile terapeutice, de aceea foloseste-l numai la salate.

Uleiul de masline, luat seara, inainte de culcare, cate o lingura, previne sforaitul, vindeca durerile de urechi, infrumuseteaza pielea si reda sanatatea muschilor.

Semintele, de bostan si floarea soarelui, ca si fructele oleaginoase, nuci, alune, migdale, contin grasimi sanatoase, dar si o cantitate insemnata de calciu, magneziu si potasiu care ajuta la prevenirea osteoporozei, intaresc sistemul imunitar si previn anemiile si asteniile.

Pentru ca au foarte multe calorii, consumul acestora se recomanda, mai ales dimineata, la micul dejun.

Silvia Holotiuc

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Valeriu Iftime, după ce jucătorul cu 165 de meciuri la Botoșani a revenit în Superliga: „Este un pas înapoi!”

Sunday, 6 July 2025

Eduard Florescu a revenit în Superliga, după doar câteva luni petrecute la Yelimay în Kazahstan. Mijlocașul ofensiv a semnat cu Unirea Slobozia liber de contract, iar Valeriu Iftim...

Protest, luni, al sindicatelor din Educație în fața Parlamentului!

Sunday, 6 July 2025

Cele trei federații sindicale din Educație fac apel la profesori și angajații din sistem să participe luni, 7 iulie 2025, la protestul organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața ...

Mașină mistuită de flăcări în apropiere de orașul Săveni, trei persoane s-au evacuat la timp! (Foto)

Sunday, 6 July 2025

Un autoturism aflat în mers pe DN 29, în apropierea localității Mihai Viteazu, a luat foc în această după-amiază. La caz s-au deplasat pompierii militari din cadrul Stației ...