Cu siguranta, adesea ai citit sau ai auzit la radio ori televizor vorbindu-se despre grasimi "rele" si grasimi "bune", fara sa stii de ce sunt numite asa, ce rol au in organism si care sunt acelea.
Grasimile "rele" sau grasimile saturate sunt, in cea mai mare parte, de origine animala. Desi sunt cele mai nesanatoase, sunt cele mai consummate atat de copii, cat si de adulti. Grasimile "rele", cu efect negativ pentru organism, cresc nivelul de colesterol, de aceea se si recomanda reducerea consumului de grasimi saturate, dar nu interzicerea totala.
Grasimile "rele" se gasesc in unt, branza si lapte gras, prajituri si produse de patiserie, ciocolata, smantana, frisca, produse de fast food, in pielea de pe carnea de pasare, galbenusul de ou, carnea si produsele din carne de porc.
Grasimile "bune" sunt cele care fac adevarate minuni pentru sanatatea omului. Iata de ce, chiar daca te-ai hotarat sa faci cura de slabire ori vrei sa-ti mentii silueta, nu trebuie sa renunti la aceste grasimi, deoarece iti dau energie, previn obezitatea si au grija de buna functionare a inimii.
Apoi, grasimile "bune" ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile, este vorba de vitaminele A, D, e si K. Cred ca adesea ai citit sau auzit ca, mai ales, rosiile si morcovii sa fie consumate sub forma de salate in care se pune intotdeauna ulei. Nu in ultimul rand, grasimile "bune" imbunatatesc nivelul de colesterol din sange.
Grasimile "bune" sau nesaturate se gasesc in produse obtinute din surse vegetale cum ar fi uleiurile de porumb, soia, masline, floarea soarelui, apoi, in nuci, alune, seminte, migdale.
Studiile au aratat ca aceste grasimi "bune" sau nesaturate pot scadea nivelul colesterolului rau din sange si il cresc pe cel bun.
Uleiul de masline ocupa primul loc in topul grasimilor "bune". Are marea calitate de a scadea nivelul colesterolului rau din sange, de a controla nivelul zaharului din sange, de a preveni bolile de inima.
Uleiul de masline, consumat crud, dimineata, cate o lingura, pe nemancate, se recomanda in gastrita, afectiuni biliare si ulcer gastroduodenal, dar si in caz de constipatie. Trebuie stiut ca, prajit, uleiul de masline isi pierde din proprietatile terapeutice, de aceea foloseste-l numai la salate.
Uleiul de masline, luat seara, inainte de culcare, cate o lingura, previne sforaitul, vindeca durerile de urechi, infrumuseteaza pielea si reda sanatatea muschilor.
Semintele, de bostan si floarea soarelui, ca si fructele oleaginoase, nuci, alune, migdale, contin grasimi sanatoase, dar si o cantitate insemnata de calciu, magneziu si potasiu care ajuta la prevenirea osteoporozei, intaresc sistemul imunitar si previn anemiile si asteniile.
Pentru ca au foarte multe calorii, consumul acestora se recomanda, mai ales dimineata, la micul dejun.
Silvia Holotiuc
Grasimi "rele" si grasimi "bune"
Stiri Botosani Sunday, 9 December 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un alt adolescent la un majorat a fost arestat!
astăzi, 19:11
Tânărul de 18 ani care a comis crima la o petrecere de majorat, derulată în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o pensiune din Siret, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. ...
Gigi Becali a găsit „soluția” la meciul cu FC Botoșani: „O să râzi de te doare capul”
astăzi, 18:37
Partida dintre cele două formații este programată pe 21 noiembrie (joi), de la 20:00, în direct pe Digi Sport 1. Înaintea acestui duel, trupa „roș-albastră” are problem...
Șofer dubios tras pe dreapta de polițiști, a fost dus direct la spital!
astăzi, 17:55
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au identificat pe DN 29 B, în comuna Mihai Eminescu, un autoturism condus de un bărbat de 46 de ani, din municipiul Dorohoi....