Gospodinele trebuie să aibă mare grijă: vecinii pot chema poliția dacă le lasă gura apă după mirosul sarmalelor și fripturilor pe care le fac acestea acasă

Ce-ai spune dacă te-ai apuca de gătit o friptură, de făcut mici, sau de pregătit sarmale pentru Crăciun la tine acasă și ți-ar bate poliția la ușă să-ți dea amendă de 30.000 de lei că ai înnebunit cartierul cu mirosuri care le lasă gura apă la vecini?

Ei bine, chiar dacă pare o glumă, suntem doar la un pas de această realitate după ce Parlamentul României a adoptat recent o lege care prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor.

Această lege a fost deja aprobată în Parlament şi trimisă preşedintelui pentru promulgare. Legea deja i-a înfuriat pe fermieri care folosesc îngrășăminte naturale, care i-au solicitat lui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Actul normativ a fost iniţiat de doi parlamentari USR la propunerea unei timişorence, care, de altfel, a și explicat în ce condiţii ar trebui să se aplice noile reglementări. Întrebată ce efect are legea mirosurilor în cazul mirosurilor casnice care deranjează vecinii, iniţiatoarea legii mirosurilor a declarat că în cazuri extreme sub incidenţa actului normativ pot intra şi gospodinele care produc miros atunci când gătesc.

"Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători", a mai declarat Rodica Militaru pentru Adevărul.ro.

Timişoreanca a mai declarat că „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24".

„Mă gândesc că dacă stai la bloc nu este civilizat, nu era nici pe vremea copilăriei mele, să găteşti cu uşa deschisă la apartament. Sunt lucruri care ţin de civilizaţie. Dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi", a mai declarat Rodica Militaru pentru sursa citată, și care a admis că legea poate fi folosită şi cu rea-credinţă de un vecin „ultrasensibil" la mirosuri.

Potrivit legii adoptate de Parlament şi trimise la promulgare, autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea publicului, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uniți sub tricolor: Artiști aplaudați de sute de botoșăneni într-un spectacol vibrant! (Foto, Video)

astăzi, 00:12

Un public entuziast a umplut, joi seara, sala Teatrului ”Mihai Eminescu”, la spectacolul „Uniți sub tricolor”, eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor și organizat de Or...

Avertizare de la Registrul Auto Român: Atenție la practici înșelătoare!

Thursday, 23 January 2025

Aceste practici includ utilizarea unor denumiri, culori, sigle sau elemente vizuale similare cu brandul oficial R.A.R., în scopul de a induce în eroare cetățenii și de a vinde certifica...

Nu scăpăm de ceață și polei: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00!

Thursday, 23 January 2025

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului. „Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm: - conduceți prudent; - ...