Ghidul demisiei: Toate informatiile pe care trebuie sa le stii inainte sa renunti la un loc de munca

Orice salariat are dreptul sa demisioneze dintr-un post, fara a fi nevoit sa isi motiveze decizia, angajatorul fiind obligat sa accepte incetarea unilaterala a raportului de munca. Totusi, dupa ce si-a inaintat demisia, angajatul nu poate parasi imediat locul de munca, ci mai are cateva obligatii fata de fostul sau angajator. Prezentam astazi toate informatiile utile pe care trebuie sa le stiti despre aceasta procedura de incetare a unui contract de munca.

1) Demisia, un drept al oricarui angajat
 
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, indiferent daca acesta a fost incheiat perioada determinata, nedeterminata ori temporara sau pentru munca la domiciliu.
 
Dreptul unui angajat de a demisiona este prevazut la art. 81 din Codul muncii, care mai stabileste ca salariatul nu este obligat sa isi motiveze demisia.
 
Notificarea de demisie trebuie formulata in scris, insa nu este necesar ca ea sa fie acceptata de angajator, deci nu depinde de o aprobare scrisa sau tacita a acestuia. Puteti consulta in fisierul atasat acestui articol un model pentru o notificare de demisie.
 
Totusi, pentru ca notificarea de demisie sa produca efecte juridice, ea trebuie sa fie comunicata angajatorului.
 
Atentie! Avocatul Elena Andriescu de la Pachiu si Asociatii explica pentru AvocatNet.ro ca notificarea de demisie este un act irevocabil. Odata comunicata angajatorului, salariatul nu isi mai poate retrage demisia decat in situatia in care primeste acordul angajatorului pentru acest lucru.

2) Cum trebuie instiintat angajatorul despre demisie
 
Una dintre cele mai comune metode de comunicare a demisiei este cea in care notificarea scrisa este inregistrata in registrul de intrare-iesire al angajatorului, ceea ce arata ca acesta a luat la cunostinta despre document. Odata cu indeplinirea acestei etape procedurale, notificarea capata data certa, in functie de care se va calcula si termenul de preaviz.
 
De asemenea, comunicarea demisiei se poate face si prin scrisoare recomandata sau prin scrisoare cu confirmare de primire, trimisa la sediul angajatorului. In aceasta situatie, notificare isi va produce efectele juridice de la data primirii scrisorii de catre angajator.
 
Atentie! Codul muncii sanctioneaza angajatorii care refuza sa inregistreze demisia unui salariat cu amenda cuprinsa intre 1500 si 3000 de lei.

3) Preavizul
 
Odata ce un angajat demisioneaza, el nu poate parasi imediat locul de munca, ci trebuie sa ramana intr-o perioada de preaviz, astfel incat angajatorul sa aiba timp sa gaseasca un inlocuitor pentru postul care ramane liber.
 
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Totusi, Codul Muncii stipuleaza ca preavizul nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie. Pentru functiile de conducere, aceasta perioada de preaviz nu poate depasi 45 de zile lucratoare.
 
Termenul de preaviz curge de la data comunicarii notificarii, fara a se calcula si ziua comuncarii.
 
Atentie! Angajatul este obligat sa acorde angajatorului termenul de preaviz, indiferent daca acest lucru a fost mentionat sau nu in notificarea de demisie.


Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie: Casa și o anexă au fost cuprinse de flăcări, pagubele sunt însemnate! (Foto)

astăzi, 09:21

Un incendiu violent s-a produs, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Zosin, comuna Coșula. Casa și o anexă au cuprinse de flăcări, cel mai probabil, din cauza u...

(A) COMUNICAT DE PRESĂ adresat locuitorilor Comunei Mihai Eminescu

astăzi, 09:12

Primăria Comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință programul de ridicare a deșeurilor menajere, prin sistemul „din poartă în poartă”. Programul de lucru, pentru anul 202...

Luca, un copil român în vârstă de 8 ani este „numărul 1 mondial la șah”: “Vreau să devin mai bun în fiecare zi”! (Foto)

astăzi, 09:00

Un copil român, Luca Protopopescu (8 ani), este numărul 1 mondial la șah, anunță cotidianul La Provence. „Luca Protopopescu, in varsta de 8 ani, este un copil obișnuit din Marsil...