Un ghid cu instrucÈ›iuni pentru persoanele fizice care obÈ›in venituri din meditaÈ›ii a fost publicat azi de AgenÈ›ia NaÈ›ională de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta prevede, în esență, că profesorii care câÈ™tigă bani în acest fel trebuie să se organizeze ca PFA, să se înregistreze la Registrul ComerÈ›ului, să folosească aparate de marcat, să depună declaraÈ›ia unică È™i să plătească taxe la stat, scrie avocatnet.ro.
„Acest ghid se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenÈ›ionează să acorde meditaÈ›ii în particular È™i care aleg să îÈ™i desfășoare activitatea în mod individual. Aceste venituri reprezintă venituri impozabile È™i, potrivit Codului fiscal, se încadrează în categoria venituri din activități independente”, scrie în ghidul publicat de ANAF, care poate fi consultat integral aici.
Autoritățile anunÈ›aseră recent că începe o campanie informativă pentru stimularea conformării voluntare a profesorilor care dau meditaÈ›ii în privat.
Primul pas obligatoriu indicat de autorități este (1) înregistrarea la Registrul ComerÈ›ului È™i solicitarea autorizării funcÈ›ionării în condiÈ›iile OUG 44/2008, adică actul normativ ce reprezintă regimul PFA-urilor È™i al întreprinderilor individuale sau familiale.
După înregistrare È™i autorizare, profesorii trebuie (2) să depună la ANAF declaraÈ›ia unică pentru persoanele fizice (formularul 212). Dacă profesorii încep să È›ină meditaÈ›ii în timpul anului fiscal, declaraÈ›ia se depune în 30 de zile de la data la care încep activitatea.
Prin formular se alege dacă venitul net anual se determină pe baza normelor de venit (È™i se completează Registrul de evidență fiscală, fără a exista obligaÈ›ii de evidență contabilă) sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate (caz în care se completează È™i Registrul de evidență fiscală).
Mai departe, profesorii trebuie (3) să depună anual, până la data de 25 mai, declaraÈ›ia unică È™i să calculeze taxele datorate. Formularul este folosit atât pentru a declara veniturile È™i taxele aferente din anul anterior (când este cazul), cât È™i pentru a estima veniturile È™i taxele aferente din anul curent. Taxele se plătesc până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost obÈ›inute veniturile pentru care sunt datorate.
De principiu, indiferent de nivelul veniturilor din meditaÈ›ii, profesorii datorează impozit pe venit (cotă: 10%). Dacă estimează că vor obÈ›ine venituri cel puÈ›in egale cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe È›ară (cuantumul valabil la data depunerii declaraÈ›iei unice pentru salariul minim pe È›ară; în 2022, acesta este de 2.550 de lei), persoanele fizice datorează È™i contribuÈ›iile pentru pensii (cotă: 25%) È™i sănătate (cotă: 10%).
Totodată, în situaÈ›ia în care se depășeÈ™te plafonul de scutire de TVA de 300.000 de lei, persoanele fizice trebuie (4) să obÈ›ină un cod de TVA È™i să È›ină evidenÈ›e corecte È™i complete ale tuturor operaÈ›iunilor efectuate în desfășurarea activității lor cu ajutorul Jurnalului de vânzări È™i al Jurnalului de cumpărări.
AtenÈ›ie, însă, pentru că această obligaÈ›ie vizează alte persoane în afară de cadrele didactice din domeniul învățământului È™colar, preuniversitar È™i universitar, pentru acestea din urmă aplicându-se o scutire de TVA pentru veniturile din meditaÈ›ii.
Înregistrarea în scopuri de TVA se face prin formularul 070 (sau prin formularul 700). Ulterior, se depune decontul de TVA (declaraÈ›ia 300) la termenele legale (lunar, trimestrial sau semestrial, până la data de 25 a lunii următoare perioadei vizate) È™i se achită taxa, însă cei din ANAF subliniază că, după caz, este necesară depunerea declaraÈ›iilor 301, 394 sau 390.
În fine, în ghidul publicat de ANAF mai scrie că profesorii trebuie (5) să folosească aparate de marcat, dacă încasează, integral sau parÈ›ial, prin numerar sau carduri bancare, bani pentru meditaÈ›ii.