Garda de onoare a defilat de Ziua Eroilor in aplauzele botosanenilor - FOTO, VIDEO

Garda de onoare a defilat de Ziua Eroilor in aplauzele botosanenilor - FOTO, VIDEO

   Ionut Tabultoc

Imediat dupa ceremonialul religios ce a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Pacea, oficialitatile prezente la eveniment au depus coroane si jerbe de flori.

La final, Garda de onoare a defilat in aplauzele botosanenilor prezenti la acest eveniment.

"Am venit aici pentru a aprinde o lumanare si a ne aduce aminte de eroii nostri, care au murit pe front. Mi-a placut foarte mult defilarea si am avut emotii cand i-am vazut pe soldati", ne-a spus un botosanean, care a fost la Cimitirul Pacea de Ziua Eroilor.

"Cred  ca trebuie sa ne amintim si sa comemoram eroii nostri, eroi care s-au sacrificat pentru aceasta tara, pentru aceste tinuturi. Trebuie sa le pastram respectul cuvenit", a declarat prefectul Costica Macaleti.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român.

Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

























































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani care duce mai departe tradiția familiei: ”Pasiunea a venit de la bunicul meu, un respectat inginer!” (Foto)

astăzi, 09:04

Tânărul provine dintr-o familie de agricultori. Bunicul său a fost inginer agronom, tatăl, chiar dacă este profesor de sport, la bază a fost tehnician veterinar, iar Gabi a studiat Agricult...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (322)

astăzi, 08:31

NICOLAE BRĂDĂŢEANU despre cum a ajuns la epigramă Am să răspund ghidându-mă după volumul tău  „Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra… cărţilor epigr...

Calendar ortodox, 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma; Sf. Mc. Erotiida

astăzi, 08:00

Sfântul Apostol Toma, numit şi Geamănul, era din Galileea şi a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Înainte de a fi ucenic al Domnului, fusese pescar. ...