Funeriu promite plata restanţelor cu ţârâita

Funeriu promite plata restanţelor cu ţârâita
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, spune că toţi profesorii care-şi cer banii restanţi în justiţie îi vor primi în perioada 2012 - 2015. Potrivit lui Daniel Funeriu, Ministerul Educaţiei îşi va achita datoriile pentru perioada octombrie 2008 - decembrie 2009 către dascăli, cu ţârâita, când vor fi bani, conform unui interviu acordat adevarul.ro.

Este vorba despre diferenţa de 33% din salariu, pe care Parlamentul a acordat-o profesorimii printr-un vot controversat, în toamna anului 2008. Legea 221 nu a ajuns însă niciodată să fie pusă în aplicare, deşi a fost votată de reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare din acel moment, pentru că autorităţile au descoperit că nu au de fapt bani să majoreze corespunzător bugetul Educaţiei.

Legea 221 a fost apoi înlocuită, de la 1 ianuarie 2010, prin "Legea de salarizare a bugetarilor", care stabilea noi criterii de calcul pentru veniturile dăscălimii. Tocmai de aceea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie recomandă ca judecătorii să acorde sumele suplimentare, în baza Legii 221, pentru această perioadă de 15 luni: octombrie 2008-decembrie 2009.

Prezent în studioul Adevărul TV, ministrul Daniel Funeriu şi-a exprimat regretul că România nu-şi permite ­să-şi plătească mai bine profesorii. Şeful Educaţiei spune că au fost făcute şi calcule: pentru un singur an, ca să plătească această diferenţă tuturor cadrelor didactice, ministerul ar avea nevoie de 500 de milioane de euro. Pentru că ­aceşti bani nu există, plăţile vor fi făcute eşalonat, începând de anul viitor, când Guvernul ar urma să dispună de fonduri în acest sens, spune Daniel Funeriu. El se aşteaptă ca cei mai mulţi dintre profesori să recurgă la justiţie pentru a obţine sumele respective.

Noua lege ar putea intra în vigoare în mai

Ministrul Educaţiei se arată optimist; el speră ca înainte de sfârşitul acestui an, angajaţii din Educaţie să recupereze tăierile salariale operate anul trecut. "Toată lumea este de acord că, în România, cadrele didactice au salarii mai mici decât ar fi firesc. Dar situaţia noastră economică este cea care este şi aţi văzut măsurile extrem de dure pe care Guvernul a fost nevoit să le ia. Dar România a reuşit astfel  să evite situaţii precum cea în care se află acum Portugalia, sau Grecia. Tocmai pentru a putea reveni la normal cât mai repede e nevoie să fim riguroşi. Speranţa mea e ca la sfârşitul anului, şi e un lucru pe care l-a spus şi Jeffrey Franks, de la FMI, să vedem şi rezultate privind salarizarea în Învăţământ".

Daniel Funeriu se aşteaptă, în altă ordine de idei, ca noua lege, care va reglementa salariile profesorilor pentru anul 2011, să treacă într-un termen scurt, de cel mult câteva săptămâni, de Parlament, prin procedura angajării răspunderii. "Nu putem spune că Parlamentul nu este consultat, Parlamentul are arma moţiunii de cenzură". Daniel Funeriu spune că nu ar avea de ce să-şi dea demisia, ţinând cont că rezolvarea problemei salariilor din Educaţie a eludat alţi patru deţinători ai portofoliului, înaintea sa, dar şi pentru că, pentru prima dată, ar fi fost găsite soluţii viabile."Ar trebui să fie costuri politice majore pentru cei care stau la originea acestor probleme de astăzi", spune Daniel Funeriu, care apreciază "gestul politic responsabil al premierului Emil Boc, care şi-a asumat această greşeală.

"A greşit toată lumea: cei care erau atunci la putere, cei care le-au urmat, toată lumea şi nu cred că putem avansa ca societate dacă veşnic vom da vina unii pe alţii", spune Daniel Funeriu.

 

adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
16

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
70

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
36

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...