Functionarii publici vor primi spor pentru munca la calculator si dupa 1 ianuarie 2010!

Munca desfasurata la calculator este considerata munca in conditii vatamatoare (suprasolicitare nervoasa si vizuala).

Existenta acestor conditii la locurile de munca se stabileste de angajator, pe baza determinarilor prin expertizare, de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii – directiile judetene de sanatate publica, din care rezulta existenta conditiilor vatamatoare. Aceste determinari se efectueaza in prezenta inspectorilor de munca.

Se emit in acest sens buletine de determinari prin expertizare la locurile de munca.

Evident ca si dupa 1 ianuarie 2010 munca la calculator este munca in conditii vatamatoare (suprasolicitare nervoasa si vizuala) – este vorba de aceeasi munca si aceleasi calculatoare (tinand cont si de faptul ca in ultimii ani nu au fost permise de lege investitii in calculatoare si nici nu sunt sanse in acest sens in contextul crizei economice).

Potrivit art. 9 din Anexa nr. III la Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009, functionarii publici beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza. Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii deosebite de munca, precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, de expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens, prin regulament de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor functionarilor publici, avizat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor Publice.

Marimea concreta a sporului pentru conditii deosebite de munca, precum si conditiile de acordare a acestora se vor stabili prin regulament de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor functionarilor publici.

Mentionam ca acest spor nu exclude drepturile si obligatiile salariatiilor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, precum si cele stipulate de Legea nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - inca in vigoare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Directivă în PSD – Fără Ponta: ”Ambiția lui ne-a ruinat”!

astăzi, 20:33

Nici un lider nu ar mai dori și susține reîntoarcerea lui Victor Ponta în PSD. Fostul premier și președinte al partidului este văzut de liderii de la centru și din jud...

O nouă rasă de pisici va fi prezentată în premieră, în România - Plus o competiție unică între două generații de campioni! (Foto)

astăzi, 19:26

Pisici de rasă din toată Europa, superstaruri născute în România și o competiție unică între două generații de campioni – toate acestea la Sala Palatului din Bucur...

ITM Botoșani: Informații pentru prestatorii de servicii - Reges Online!

astăzi, 18:50

Angajatorii, persoane fizice sau juridice de drept privat, precum și misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanţele organiza�...