Fraudele din asigurari: Clientii sunt despagubiti chiar daca agentul "fuge cu banii"

 Polita de asigurare RCA incheiata prin intermediul unui agent sau broker de asigurare garanteaza despagubirea prejudiciilor chiar daca agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurator primele de asigurare, conform contractului pe care il are incheiat cu acesta, potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), informeaza dailybusiness.ro.

 Autoritatea de Supraveghere Financiara a solicitat societatilor de asigurare informatii referitoare la posibilele cazuri de frauda semnalate la decontarea politelor RCA intre intermediari si societatile de asigurare. ASF isi rezerva dreptul de a solicita informatii suplimentare societatilor de asigurare, in vederea maximizarii protectiei asiguratilor, ori de cate ori institutii ale statului demareaza investigatii cu privire la piata asigurarilor.

Din raspunsurile la solicitarile adresate celor 11 societati autorizate sa practice asigurarea RCA, oferite pana la data de 23 octombrie 2013, zece societati chestionate au comunicat ca pana acum nu au facut plangere penala pentru astfel de cazuri.

O singura societate a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara ca a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, care are la baza nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA. Primele de asigurare ar fi trebuit sa fie depuse conform contractelor de colaborare incheiete de cele doua societati de intermediare cu societatea de asigurare respectiva.

 Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal.

 Demersul Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are in vedere maximizarea protectiei oferite asiguratilor, a fost initiat dupa ce, in data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 6 persoane pentru savarsirea infractiunilor de "inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals". Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite si cum de catre persoanele cercetate, in dauna societatii de asigurare.

 Din informatiile primite, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului.

 Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

astăzi, 20:48

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

astăzi, 19:34

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...