Frauda la bacalaureat, in atentia Centrului National pentru Integritate! - Vezi sectoarele corupte!

Sectorul siguranta si ordine publica, cel financiar-fiscal, sanitar, educational si administratia publica, in topul celor mai corupte! In cursul zilei de marti, la Institutia Prefectului Botosani a avut loc o intalnire intre reprezentantii Centrului National pentru Integritate si autoritatile locale, la care au participat si directorii institutiilor deconcentrate, intalnire care a avut ca scop prezentarea Planului Regional de Masuri Anticoruptie, dar si identificarea problemelor cu care se confrunta fiecare sector de activitate in parte si gasirea unor masuri de combatere a coruptiei, care ulterior sa fie supuse spre analiza si celor cu putere de decizie.

Prezenti la eveniment au fost Alexandru Cumpanasu, directorul coordonator al Centrului National pentru Integritate, şi Thomas Barnes, consilier in cadrul Comisiei Europene, in calitate de observator.

In cadrul Strategiei Nationale Anticoruptie privind Sectoarele Vulnerabile si Administratia Publica Locala au fost identificate, la nivelul societatii romanesti, 5 sectoare vulnerabile, din punctul de vedere al integritatii, respectiv: sectorul siguranta si ordine publica, administratia publica, sectorul financiar-fiscal, sistemul sanitar si sectorul educational.

Educatia, in topul coruptiei!

Potrivit directorului coordonator al Centrului National pentru Integritate, unul dintre sectoarele unde gradul de vulnerabilitate in ceea ce priveste coruptia este ridicat este cel al educatiei. Potrivit acestuia, o serie dintre propunerile pe care au venit din teritoriu, de la cei din sistem, vor deveni aplicabile chiar de anul acesta.

"Una dintre propuneri vizeaza examenul de bacalaureat, o zona de vulnerabilitate mare in sistemul de invatamant national, acolo unde, din discutiile cu inspectorii generali din tara, a rezultat ca principala problema nu apare la corectarea lucrarilor, ci la asistarea examenelor, motiv pentru care propunerea noastra, acceptata de Minister si in curs de implementare, a fost aceea de a putea sa se instaleze camere video la examenele de bacalaureat. Acest lucru se va intampla din acest an", a declarat Alexandru Cumpanasu.

Potrivit Planului Regional de Masuri Anticoruptie, o alta masura ar fi cea de stabilire a unui fond de bacalaureat, finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru a se evita colectarea sumelor de bani de la elevi. In prezent, se colecteaza sume importante de bani de la elevi si parinti nelegale pentru fondul de protocol, o vulnerabilitate clara la coruptie.

Tot in ceea ce priveste sistemul de invatamant, una dintre propuneri este aceea ca mediatiile sa fie reglementate prin obtinerea, de catre profesori, a statutului de persoana fizica autorizata si interdictia de a pregati elevii pe care ii au la clasa.

O zona cu o vulnerabilitate extrem de crescuta este cea a achizitiilor publice

"Zona achizitiilor publice reprezinta o zona de vulnerabilitate mare, la coruptia mare si din discutiile cu colegii din tara au fost identificate cateva zone unde sunt necesare niste corectari", a precizat directorul coordonator al Centrului National pentru Integritate.

Printre masurile cuprinse in Planul Regional de Masuri Anticoruptie sunt cele referitoare la interzicerea suplimentarii contractelor de achizitie cu mai mult de 30% din valoarea initiala, in scopul diminuarii oportunitatilor de a comite fapte de coruptie si introducerea in lista neagra a candidatilor la procedurile de achizitie publica a societatilor care au facut in repetate randuri abuz de drept prin introducerea contestatiilor la atribuirea contractelor de achizitie publica.

In domeniul sanitar, printre masurile propuse sunt cele referitoare la reglementarea platii informale la nivelul personalului sanitar, prin introducerea obligativitatii acestuia de a declara veniturile obtinute prin donatie sau prin alte modalitati legale. De asemenea, aceste plati informale trebuie incasate numai ca o forma a recunostintei catre medicul curant, nu ca o modalitate de conditionare a actului medical. O alta propunere este cea de interzicere a practicarii profesiei de medic atat in sectorul privat cat si in cel public si realizarea de catre o autoritate competenta a unui audit de integritate pentru a controla achizitiile publice in cadrul sistemului sanitar.

In ceea ce priveste administratia publica locala, se propune majorarea salariilor personalului, in scopul motivarii acestuia, oferirii unor servicii de calitate cetatenilor si eliminarii tentatiei de a primi foloase necuvenite. Acest aspect a fost pus in discutie si de primarii prezenti la intalnire, care au spus ca angajatii nu mai au niciun fel de motivatie salariala, si ca multi aleg sa paraseasca sistemul.

In privinta sectorului siguranta si ordine publica, se propune modificarea legislatiei in materia pregatirii teoretice in vederea obtinerii permisului de conducere, prin impunerea unui numar mai mare de ore de studiu, retragerea tuturor chitantierelor ramase la agentii de politie pentru a-i feri de tentatia de a savarsi actiuni de coruptie sau introducerea sanctiunii "muncii in folosul comunitatii", pentru cei care nu au mijloacele necesare pentru a achita o amenda primita.

La randul lor, directorii institutiilor publice din Botosani au prezentat astazi problemele cu care se confrunta la nivelul institutiilor si care ar putea genera fapte de coruptie in randul anagajatilor.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

astăzi, 08:16

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președint...

Imagini rare: De la Botoșani la munte! (Foto)

astăzi, 07:35

De data aceasta, Bogdan Chirilă a surprins o imagine extraordinară, fapt posibil doar câteva ore, dimineața. Este vorba despre Munții Stânișoarei. ”Vârful Bivolu (1530 ...

Mamă, l-am văzut pe tata cu una… (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Bulișor vorbește cu mama lui la telefon: -Mamă, l-am văzut pe tata cu una grasă și urâtă la piață. -Avea batic? -Da, unul negru. -Eu eram. Să vezi ce bătaie îți iei acasă!...