(FOTO) Lucrările de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Botoșani s-ar putea finaliza mai repede decât este prevăzut în contract

Începând din luna august a anului precedent, Biserica „Sfântul Gheorghe” a intrat într-un amplu proces de reabilitare și dezvoltare turistică. 

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a efectuat marți o vizită de lucru la Biserica „Sfântul Gheorghe” cu scopul de a vedea care este stadiul lucrărilor.

„Am făcut astăzi o vizită la Biserica „Sfântul Gheorghe”, simbol al orașului, în contextul în care ne apropiem de sărbătorirea zilei orașului și sărbătoarea Sfântului Gheorghe, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Aveam această obligație morală să reabilităm Biserica „Sfântul Gheorghe”, lucru pe care îl facem și cu ajutorul părintelui care slujește aici și al tuturor celor implicați”, a declarat Cosmin Andrei.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentantul firmei de construcții care efectuează reabilitarea lăcașului de cult, edilul afirmă că lucrările sunt finalizate în proporție de aproximativ 50%.

„Stadiul lucrărilor este finalizat în proporție de 50% . Nu au fost probleme cu decontările. Apreciez și determinarea constructorului care, pentru acest edificiu, are rezultate foarte bune. Cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne revedem la sfințirea acestui lăcaș de cult”.

Lucrările începute anul trecut se vor finaliza în 24 de luni, până cel târziu la data de 10 august 2022.

Constructorul dă însă asigurări că aceste lucrări vor fi finalizate înainte de termen: „Noi avem contractul pe 24 de luni dar vrem să-l  realizăm mai repede. Am început lucrările anul trecut, pe 10 august, iar în septembrie/octombrie sperăm să ne apropiem de jumătatea lucrărilor. Suntem în grafic, am avut sprijinul Primăriei Botoșani și nu au fost probleme cu decontările. E un proiect reușit și sper să-l ducem la capăt cu bine”.

Cât privește rezistența lucrărilor de reabilitare, preotul Dumitru Mateciuc, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe”, este de părere că acestea vor rezista „cel puțin 500 de ani”, edificiul fiind proiectat să reziste la cele mai puternice cutremure.

„Constructorul a spus că aceste lucrări vor rezista cel puțin 50 de ani. Dar la ce lucrări se fac aici, cred că Biserica „Sfântul Gheorghe” va rezista 500 de ani. Cred că singura intervenire, în timp, va fi la acoperiș. Acesta are garanție cel puțin 100 de ani, dar noi vom fi atunci oale și ulcele.

Urmașii noștri vor schimba doar acoperișul. Dar la structură și rezistență nu cred ca va mai fi nevoie. Biserica este proiectată să reziste la cele mai mari cutremure”, a afirmat Pr. Dumitru Mateciuc.

Reabilitarea lăcașului de cult se realizează printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro.









 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta