Fotbalistă în România, călugăriță în Italia

Fotbalistă în România, călugăriță în Italia
Povestea româncei Emilia Jitaru ar putea fi oricând subiectul unui best-seller. Până la 21 de ani era o promisiune a fotbalului feminin românesc, un atacant pe care se baza echipa de club Selena Bacău şi naţionala României. Povestea ei este redată de cotidianul Il Tirreno.

Momentul de revelaţie pentru Emilia a venit la doar 21 ani. "Am simţit că sportul îmi dă doar bucurii de moment, simţeam un gol înăuntru. Apoi, mi-am dat seama că am fost chemată de Dumnezeu cu o misiune", rememorează cea care s-a înscris la Institutul Maestre Pie Venerini.

Acum, la 42 de ani, sora Emilia Jitaru împărtăşeşte din cunoştinţele ei fotbalistice copiilor de la o şcoală înfiinţată chiar de ea, în Livorno.  Ziarul catolic "Toscana Oggi" a relatat şi el frumoasa poveste a româncei.

O carieră sportivă de succes timp de 10 ani

Prima încercare prin care a trecut s-a întâmplat la 18 ani, când a avut o accidentare destul de serioasă pe terenul de fotbal. Născută în același oraș cu Nadia Comăneci, Onești, asemenea celebrei gimnaste și Emilia şi-a depăşit condiţia într-un sport rezervat bărbaţilor.

Călugărița Emilia a înscris pentru echipa sa 25 de goluri. "La un moment dat am marcat de la 32 de metri", își amintește românca în legătură cu performanțele sale din teren. "Nici nu mi-am dat seama că mingea era în poartă. Am realizat abia după ce le-am auzit pe coechipierele mele țipând de bucurie", mai povestește ea.

Api a simțit chemarea, nu pentru naționala de fotbal, ci pentru ceva mult mai profund. "M-am prezentat la un institut din România, într-o zi ploioasă". Avea o coadă precum Roberto Baggio, inspira o atitudine negativă,  precizează Toscana Oggi despre momentul în care românca a decis să se călugărească.

Fotbalul, un sport prin care ajungi la Dumnezeu

Proiectul de suflet al Emiliei, mica școală de fotbal pe care a deschis-o recent, a numit-o "Tei Îngeri". Despre şcoală, ea crede că este "o lume în care îl poți întâlni pe Dumnezeu".

"Când am ajuns aici (Institutul Maestre Pie Venerini – n.r) am realizat că veneau mai mult bătrâni. Atunci, într-o reuniune, m-am apropiat de părintele Simone Giusti și i-am spus: în opinia dumneavoastră, credeți că este posibil să înființăm o echipă de fotbal pentru copii cu probleme care nu sunt acceptați să joace în altă parte?".

După autorizațiile superiorilor, echipa a fost gata: 14 jucători cu vârste între 1 și 18 ani (4 fete și 10 băieți).

"Fotbalul transmite bucurie. Dacă un copil este trist pentru că nu este luat să joace, ceva nu funcționează cum trebuie. În schimb, prin joc putem transmite valori: respectul de sine și față de alții, prietenie, bucuria de a sta împreună cu alții și de a lega cunoștințe. Mai mult, vreau să îi apropii pe copii de lumea voluntariatului, de centrul mondial de la Sant’Egidio", a explicat Emilia Jitaru, călugăriţa care cândva a jucat fotbal pentru România.

oraromaniei.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Te plimbi prin parc? Atenție la păsările ocrotite de lege. Ce facem cu un ciuf de pădure căzut din cuib! (Foto, Video)

astăzi, 11:26
66

În perioada primăverii, când puii de ciuf încep primele lecții de zbor, se întâmplă des ca aceștia să cadă pe pământ.Uneori se rănesc, astfel că este n...

Programul complet pentru Zilele Municipiului Botoșani, când urcă pe scenă Carla`s Dreams și Ștefan Bănică!

astăzi, 11:18
204

Deschiderea oficială a evenimentului are loc pe 9 mai, începând cu ora 18:00. Botoșănenii și nu doar se pot bucura de street food, parc de distracții și muzică în aer lib...

Au început pregătirile pentru a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari la Botoșani!

astăzi, 10:52
95

În perioada 10 – 12 mai, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari. Evenimentul este organizat de Centrul Jude...