Forța Civică: 13 noiembrie – Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători

Prin educație omul își descoperă și desăvârșește potențialul uman de care dispune. Educația îl modelează, îl spiritualizează. Dreptul la educație este un drept universal; astfel că, indiferent de rasă, gen, stare materială sau stare fizică copiii au dreptul să beneficieze de educație și servicii specializate conform nevoilor lor.

Pentru o persoană nevăzătoare lumea nu are culori, dar are o muzicalitate aparte; nu are forme concrete, dar are contururi ce pot fi simțite, nu văzute. Începând din 1946, ziua de 13 noiembrie a fost declarată, la nivel internațional, drept Ziua Educației Copiilor Nevăzători. La această dată s-a născut pedagogul francez Valentin Hauy, cel care a intemeiat prima școală de nevăzători din lume, la Paris, în 1784.

Educarea copiilor nevăzători începe în familie și continuă în școlile speciale sau incluzive.

Familia joacă un rol deosebit de important în viața și educația copilului nevăzător. Aceasta
oferă copilului mediul securizant necesar dezvoltării fizice și emoționale și accesează servicii potrivite pentru dificultățile cu care se confruntă copilul. Școala continuă ceea ce familia a început. Pe lângă procesul efectiv de instrucție  și educație, școlii îi revine sarcina de a pune la dispoziția elevului nevăzător contexte în care acesta să exerseze abilități necesare integrării sociale ulteriore.

 Educația joacă un rol extrem de important în conturarea unui viitor, atât din punct de vedere personal, cât și profesional și social. Accesul copiilor nevăzători la educație echivalează cu posibilitatea acestora de a se afirma, de a fi resursă în societate și de a duce o viață independentă.

Educația copiilor nevăzători înseamnă muncă în echipă. În echipă îl putem nominaliza chiar pe copilul nevăzător. Lângă el se află familia, educatorii, profesorii și alți specialiști care au drept menire să  contribuie la dezvoltarea personală și socială a copiiilor nevăzători.

Salutăm și apreciem efortul depus de copiii nevăzători, care prin urmarea unor forme de învățământ, dar și prin desfășurarea altor activități șe străduiesc să devină adulții nevăzători de mâine care vor participa activ la viața socială a comunității din care fac parte. De asemenea, demn de laudă este și efortul tuturor persoanelor care se implică într-un fel sau altul pentru a facilita și efectiv oferi acces la educație copiilor nevăzători. Credem însă că societatea și statul în cele din urmă, trebuie să rezoneze mai bine la nevoile acestor copii speciali și să le creeze condițiile necesare pentru ca ei să depășească mai ușor obstacolele pe care soarta le-au pus în calea lor.

Cristian Constantin ROMAN
Președinte Partidul Forța Civică – Organizația Botoșani
Membru al ARD


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bani de la bugetul județean pentru o școală din Botoșani, distrusă de un incendiu provocat intenționat!

astăzi, 12:45

Un incendiu cumplit a avut loc în luna mai într-o școală din județul Botoșani. Incendiul s-a produs în baia Școlii Gimnaziale nr. 1 din Lunca. Atunci, peste 70 de elevi, cadr...

Aleșii de la județ dezbat, din nou, cum împart banii pentru adăparea animalelor din județul Botoșani!

astăzi, 11:50

După ce în timpul ședinței ordinare aferente lunii iunie consilierii județeni social democrați și liberali s-au contrazis minute în șir pe tema alocării unor sume de bani către UA...

O fetiță de 12 a murit, după ce a căzut din tractorul condus de fratele ei de 16 ani!

astăzi, 11:08

În cursul zilei de vineri, în jurul orei 20:25, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza localității Bosanci, jud. Suceava, a avut loc un eveniment rutier ...