Focar de rabie confirmat într-o localitate din Botoșani. Șef DSVSA: „Proprietara a deschis ușa și vulpea era în casă” (Video)

Este al treilea focar de rabie, confirmat la nivelul județului Botoșani de la începutul acestui an. În județul Iași sunt 20 de focare de rabie, iar un om chiar a și murit din această cauză.

Cazul de rabie la vulpe în comuna Curtești, anunțat zilele trecute, a fost confirmat de autoritățile sanitar veterinare din Botoșani.

Primul focar de rabie a fost confirmat în comuna Todireni, iar al doilea la Hudești la o vacă. Autoritățile sanitare consideră că influența vine din partea Ucrainei, acolo unde sunt active foarte multe focare. Chiar la o întâlnire anterioară cu autoritățile ucrainene s-a menționat că evoluează multe cazuri de rabie în mediul sălbatic, dar și la animalele domestice.

 

„Este al treilea focar de rabie din acest an. Primul focar a fost la Todireni, unde suspiciunea noastră că vulpile care sunt purtătoare în general și care sunt o rezervă de virus în mediul sălbatic. Ținând cont că pe județul Iași sunt 20 de focare de rabie și ați citit și în presă că în Iași anul acesta a murit și un om cu rabie. Al doilea focar a fost la bovină la Hudești unde credem că influența este din partea Ucrainei, unde evoluează foarte multe focare de rabie. La întâlnirea din 19 iunie de la Rădăuți cu partea din Ucraina au confirmat că evoluează foarte multe cazuri de rabie în mediul sălbatic, dar și la animalele domestice”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani.

Noul caz confirmat este la o vulpe, în Orășeni Deal. O femeie a găsit o vulpe care s-a luat la bătaie cu câinele din gospodărie. A doua zi dimineață a mers direct la medicul veterinar, care a anunțat autoritățile competente.

A doua zi, seara, vulpea a revenit în acea gospodărie. Proprietara a găsit animalul chiar în locuință.

De această dată avem un caz de rabie la vulpe la Orășeni Deal. A fost depistat în urma sesizării proprietarei care, în data de 20 seara, a fugărit o vulpe care s-a luat la bătaie cu cățelul pe care îl avea în curte. Dimineața când s-a prezentat la un cabinet veterinar medicul de acolo ne-a sunat și ne-a spus că sunt zgârieturi pe acel animal și ce trebuie să facă. S-a stabilit protocolul de vaccinare și supraveghere a câinelui în 21 de zile ca să nu apară un nou caz de turbare și am decis să urmărim dacă vulpea mai revine la acea locație și, bineînțeles, a doua seară proprietara a deschis ușa și era în casă. A prins vulpea, a adus-o seara, iar dimineață era la noi pe laborator, unde s-a preluat probă și a fost trimisă la București. De acolo a venit confirmarea și avem un nou focar de rabie la vulpe”, a adăugat Teodor Harabagiu.

Directorul DSVSA susține că aceste focare care apar în mediul sălbatic sunt greu de gestionat, pentru că este foarte greu de reconstituit traseul vulpilor.

Sunt foarte greu de gestionat aceste focare care apar în mediul sălbatic, pentru că sunt greu de controlat. Sunt măsuri ușor de luat în cadrul UAT-urilor, dar este destul de greoi de gestionat traseul animalelor sălbatice pentru a vedea de unde vine și ce ar putea face (...) Rabia, odată ce are contact cu omul și nu se vaccinează imediat nu este cale de întoarcere. Cum s-a întâmplat și la Iași”, a mai spus directorul DSVSA.

În ședința de vineri a Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a fost aprobat planul de măsuri. Astfel, pe fondurile de vânătoare Corni, Vlădeni, Cristeși și Bălușeni se vor urmări exemplarele de vulpi.

Vor urmări și vor împușca, vor colecta cadavre, vor împușca vulpile care sunt cu simptome pentru a vedea dacă în fondurile de vânătoare Corni, Vlădeni, Cristești și putem discuta și despre Bălușeni, sunt animale care ar putea fi contaminate (...)”, susține Teodor Harabagiu.

Directorul DSVSA arată că este nevoie de o bună colaborare și cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale pentru a avea o evidență a câinilor și pisicilor din comunități.

Dacă noi ne ocupăm de partea de populație, alături de noi trebuie să fie și primăria prin acțiunile care sunt, strângerea câinilor fără stăpân. Știți foarte bine că acum doi ani am avut un câine fără stăpân cu rabie. Pisica este și foarte greu de prins”, menționează Teodor Harabagiu, director DSVSA.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a declarat că ar trebui făcută o evidență și a locuințelor părăsite, deoarece vulpile au tendința de a-și face vizuina în astfel de locuri și, cel mai probabil, vulpea de la Orășeni Deal tot din comunitate a venit.

„Am luat în calcul doar fondurile de vânătoare, dar vulpile sunt deja în comunități și își fac cuiburi în locuințele părăsite. Cum a fost și cea de la Orășeni, mai mult ca sigur acea vulpe era de pe teritoriul comunei nu din fondul de vânătoare. Cei de la uat ar trebui să identifice în primul rând locuințele părăsite. Probabil vulpea de acolo a și revenit a doua zi. Nu vedem adevărata problemă”, a intervenit Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

În acest sens, Teodor Harabagiu a declarat că va trimite o adresă către toate UAT-urile din județ pentru a face o evidență și pentru a verifica dacă sunt sau nu vizuine în astfel de locuințe.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Sindicaliștii din sănătate, în Botoșani, semnal de alarmă în fața prefectului. Dorin Birta: „Nu a cerut nimeni, tot de sus a venit” (Foto, Video)

Thursday, 24 July 2025

Joi la amiază a avut loc o ședință a Comisiei de Dialog Social (CDS), convocată de Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani. Trimisul Guvernului în teritoriu a precizat că a decis conv...

Peste 100 de șoferi din Botoșani s-au ales cu permisul anulat sau retras din motive medicale! (Video)

Thursday, 24 July 2025

În primele șase luni ale anului 2025 au fost reținute 1.804 permise de conducere, cu 78 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2024. Dintre acestea, 1621 au fost reținute pentru susp...

13 persoane decedate pe șoselele din Botoșani, polițiștii au stabilit zilele cu ghinion pentru șoferi! (Video)

Thursday, 24 July 2025

Polițiștii din Botoșani au analizat dinamica accidentelor de circulație grave produse pe străzile din județ, în primele șase luni ale anului 2025. Organele de lege au constatat faptul că...