Focar de pestă porcină africană depistat într-o gospodărie

Focar de pestă porcină africană depistat într-o gospodărie

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, miercuri, în localitatea Vicoleni, din comuna Ungureni, a transmis managerul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, Mihai Țurcanu.

Potrivit acestuia, două animale, crotaliate, au fost găsite fără viață, într-o exploatație gospodărească. Celelalte porcine crescute de proprietar au fost ucise, conform legislației în vigoare.

„Proprietarul mai deține alte două porcine în gospodărie, fiind necesară uciderea preventivă, cu respectarea măsurilor de biosecuritate și neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativă de incinerare/îngropare. Locația a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția locului din curtea proprietarului și la ecarisarea cadavrelor”, a precizat Țurcanu.

Pentru a preveni răspândirea virusului, Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din Botoșani s-a întrunit în ședință extraordinară.

„În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri, inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. Ancheta epidemiologică inițială este în desfășurare”, a adăugat directorul DSVSA.

Oficialul reiterează că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie raportat autorităților sanitar-veterinare.

„Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație. DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice deosebit de grave generate de apariția ei”, subliniază Mihai Țurcanu.

Pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire a omului.

 

Spune-ne opinia ta