Focar de pestă porcină africană depistat într-o gospodărie

Focar de pestă porcină africană depistat într-o gospodărie

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat, miercuri, în localitatea Vicoleni, din comuna Ungureni, a transmis managerul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Botoșani, Mihai Țurcanu.

Potrivit acestuia, două animale, crotaliate, au fost găsite fără viață, într-o exploatație gospodărească. Celelalte porcine crescute de proprietar au fost ucise, conform legislației în vigoare.

„Proprietarul mai deține alte două porcine în gospodărie, fiind necesară uciderea preventivă, cu respectarea măsurilor de biosecuritate și neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativă de incinerare/îngropare. Locația a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la dezinfecția locului din curtea proprietarului și la ecarisarea cadavrelor”, a precizat Țurcanu.

Pentru a preveni răspândirea virusului, Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din Botoșani s-a întrunit în ședință extraordinară.

„În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-a stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri, inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. Ancheta epidemiologică inițială este în desfășurare”, a adăugat directorul DSVSA.

Oficialul reiterează că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie raportat autorităților sanitar-veterinare.

„Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație. DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice deosebit de grave generate de apariția ei”, subliniază Mihai Țurcanu.

Pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire a omului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

ONG-uri, autorități publice și tineri în dialog pentru viitorul voluntariatului în Botoșani

astăzi, 13:18
96

Fundația Județeană pentru Tineret (FJT) și Centrul Județean de Voluntariat organizează, vineri, întâlniri de lucru pe tema implicării civice a tinerilor din orașele Botoșani și S...

Video răvășitor. O bătrână plânge de fericire că pragul i-a fost trecut de voluntari cu suflet mare

Duminică, 14 August 2022
592

Un video în care o bătrână din Dersca plânge de fericire, după ce pragul său a fost trecut de voluntari veniți în ajutor, se viralizează pe internet.Femeia a fost viz...

O mașină a lovit un cap de pod, s-a răsturnat și a luat foc. Doi tineri au fost răniți – FOTO

Duminică, 14 August 2022
1006

Doi tineri au necesitat îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier petrecut, duminică, în apropiere de orașul Săveni. Autoturismul în care se aflau a intrat într...