Focar de infecţie în buricul târgului! "Au fost aplicate amenzi, dar degeaba!" FOTO

Ne enervăm destul de rău atunci când auzim străini de judeţul nostru spunând vorbe urâte despre Botoşani şi despre botoşăneni, nu-i aşa? Cum să se vorbească de rău despre municipiul nostru atât de frumos şi de curăţel? Simplu, poate străinii au văzut bomba cu mizerie din parc!

Câţiva metri desparte terenul de joacă al copiilor din Parcul "Mihai Eminescu" de un adevărat focar de mizerie, în care "parcă miroase a hepatită", cum se exprima recent un botoşănean. Sute de copii se bucură şi în aceste zile de temperaturile primăvăratice şi de vacanţă, pretrecându-şi timpul în parcul de joacă, iar ceea ce văd ei şi părinţii lor nu e deloc plăcut.

Vorbim despre terenul de alături, separat de un gard, care în urmă cu ani de zile găzduia ştrandul, apoi o discotecă. O hală cu pereţi mâzgâliţi pe exterior şi cu fecale pe interior, cu şobolani care se plimbă în voia cea bună, cu mizerii din toate felurile şi soiurile. Nici nu ştii unde să pui piciorul ca să nu te trezeşti cu mizerii agăţate de încălţăminte sau pantaloni.

Odată ajunşi în incintă, suntem întâmpinaţi de un bărbat tinerel, îmbrăcat destul de bine, care recunoaşte că face parte din tagma persoanelor fără adăpost. Povesteşte că de când se află el acolo, nu a venit nimeni să facă curăţenie sau măcar să vadă ce se întâmplă. "Da' veniţi aici, să-l vedeţi pe omul ăsta că e bolnav", ne indică un moşulică la vreo 60-70 de ani, care nu se poate deplasa prea bine şi care chiar pare bolnav.

Gândim că o fi "aterizat" în focarul ăsta după raidurile Poliţiei Locale, în care erau adunaţi "boschetarii" să nu îngheţe în gerul de ianuarie. Pe lângă mizeriile adunate în ani de zile, de când spaţiul a fost abandonat, cei doi îşi ţin mâncarea pe care o adună de pe unde pot, însă ceea ce şochează este mirosul cumplit de murdărie care persistă şi care parcă intră în haine, în nas, în ochi.



Autorităţile cunosc problema, dar susţin că nu au pârghiile necesare să intervină. Când a fost sesizat, viceprimarul Marius Buliga spunea că terenul a fost restituit pe Legea 18, iar ulterior au fost aplicate amenzi.

"Terenul aparţine societăţii Moldova Iaşi, a domnului Dănuţ Prisacariu. Din când am înţeles, proprietarului i s-au mai aplicat amenzi, dar investitorul poate merge în instanţă şi instanţa să o anuleze, să o transforme în avertisment. Nu urmăreşte nimeni ce se întâmplă cu amenzile astea, dacă au fost plătite sau nu. Se întâmplă aşa: dumneavoastră ne sesizaţi, Poliţia Locală aplică amenda şi cam gata, mai mult de atât nu putem face, nu mai ştim ce se întâmplă. Ar fi bine să urmărească cineva lucrurile astea, o instituţie, societatea civilă, însă este clar că noi nu putem intra pe terenul omului să facem curăţenie", explica Marius Buliga.

Directorul Poliţiei Locale, Ioan Onuţu, întăreşte declaraţiile viceprimarului şi confirmă că s-au aplicat amenzi, însă acestea sunt în limitele stabilite de hotărârile de Consiliu Local, între 50- 100 de lei. "Am şi intrat acolo când era frig şi am încercat să-i convingem pe oamenii care se adăpostesc acolo să vină cu noi, într-un loc mai cald, curat. Martori ne sunt cei de la ISU, de la Ambulanţă, pur şi simplu au refuzat", explică Ioan Onuţu.

Ulterior, însă, s-a găsit metoda ca valoarea amenzii aplicate să fie mai usturătoare, astfel că, potrivit viceprimarului Marius Buliga, societatea deţinută de afaceristul ieşean a fost amendată cu... colosala sumă de 1.500 de lei şi i s-a pus în vedere să degajeze terenul de mizerii.

Ne reamintim însă că în trecut au fost situaţii în care Direcţia de Sănătate Publică a intervenit, alături de Poliţie, în apartamente în care diverşi botoşăneni colectau mizerii, transformându-le tot în focare de infecţie. Directorul Silvana Tudorache afirmă că instituţia poate interveni, în momentul în care se face o sesizare, în sensul că un teren reprezintă pericol din punctul de vedere al sănătăţii publice.

"Dacă se face o sesizare către Poliţia Locală, ei fac echipă mixtă cu Asistenţa Socială, cu DSP-ul. Când se hotărăşte, noi trimitem doi inspectori. DSP nu poate intra singur într-un apartament, teren, proprietate, dacă proprietarul nu este de acord. În situaţii speciale se intră cu Poliţia. Când se face echipă mixtă, intervenim, nu am refuzat niciodată", susţine Silvana Tudorache, directorul DSP.

Ceea ce este interesant este faptul că, potrivit Codui Fiscal, terenurile agricole nelucrate precum și clădirile și terenurile neglijate din intravilan vor fi impozitate de cinci ori mai mult. Mai mult, din 2017, cei care își neglijează proprietățile vor plăti cu 500% mai mult, însă aplicarea acestei prevederi depinde strict de Consiliul Local sau Municipal.

Aşteptăm cu interes decizia aleşilor noştri în privinţa acestor impozite care, deşi nepopulare, ar schimba faţa municipiului. Şi credem că o aplecare mai profundă a autorităţilor asupra problemelor locale ar avea doar rezultate bune, pe care cu toţii le dorim.
 



 

 

Spune-ne opinia ta