Flutur: "Regret foarte mult imaginea care s-a pus asupra orasului, pentru ca ani de zile m-am zbatut sa o schimb"

Flutur: "Regret foarte mult imaginea care s-a pus asupra orasului, pentru ca ani de zile m-am zbatut sa o schimb"

 Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani  

Primarul Catalin Flutur spune ca decizia de eutanasiere a celor 230 de caini de la padoc, a fost o decizie conforma cu procedura, insa regreta imaginea care s-a creat asupra orasului Botosani.

"Eu regret nespus cele intamplate, de fapt amploarea luata dupa cele intamplate. Cand spun ca regret nespus lucrul acesta, este pentru ca noi avem de foarte multe ori acest tip de dileme in municipiu si o sa va dau niste exemple simple. Avem mii de petitii de la cetateni, de la asociatiile de proprietari si de la scoli care ne spun sa luam masuri cu cainii comunitari din oras, pe de o parte, pe partea cealalta nu avem nicio petitie de alt gen care sa ne spuna sa ii lasam pe strada, ca nu stiu ce se va intampla", a spus primarul Catalin Flutur.

Edilul-sef al municipiului sustine ca legislatia in domeniu este inca neclara. Pana in anul 2008 a fost o lege care spunea ca maidanezii se prind, se aduc la padoc, se ingrijesc, iar daca timp de 7 zile nu vine cinve asa ii revendice sau sa ii infieze se procedeaza la eutanasiere.

"Asta era legislatia pana in anul 2008, cand prin Legea Marinescu s-a introdus un articol in alta lege, in legea 205/2004, completata in 2008 cu amendamentele domnului Marinescu.  In schimb, in legea 205 spune ca gestionarea populatiei canine fara stapan de pe teritoriul Romaniei se reglementeaza prin lege speciala. Acea lege speciala nu a aparut pana acum. La legea 205 cu completarile din 2008 nu au mai aparut norme. O lege fara norme stim prea bine ca nu poate sa opereze", a spus Flutur.

Acesta sustine ca timp de trei luni de zile, pana la aprobarea bugetului pe anul in curs, Primaria Botosani nu a avut contract nici cu firma de ecarisaj, nici cu medicul veterinar, si nici cu o firma specializata de incinerare. Din acest motiv, cainii care nu au fost prinsi si care erau bolnavi i-au imbolnavit si pe ceilalti, si de asta s-a ajuns acum la un numar atat de mare de animale bolnave. In aceste conditii, dupa cum sustine primarul, se impunea eutanasierea cainilor de la padocuri. In plus, sutine edilul-sef al municipiul, Primaria nu are bani pentru a acoperi costurile cu tratamentul.

"Sunt mahnit de cele intamplate pe de o parte, dar pe partea cealalta va spun ca a fost o decizie a unei persoane care a fost singura in masura sa spuna ce trebuie facut acolo. Actiunea de prindere a cainilor maidanezi va continua in oras pentru ca asta este solicitarea cetatenilor din Botosani. Noi nu avem bani prinsi in buget pentru a face tratamente consistente la caini, nici nu ne-am propus lucrul acesta pentru ca nu suntem spital. In fiecare an avem evenimente nefericite, la Botosani am avut un deces la groapa de gunoi, moarte prin muscare de caini, avem copii muscati de caini. Suntem undeva la mijloc. Va garantez ca prima data cand vom avea un caz nefericit, o persoana muscata de un caine comunitar, vom avea aceleasi discutii si se va spune ca autoritatea locala nu ia masuri sau ca Ministerul Sanatatii si spitalul cheltuie miliarde pe an pe vaccinul antirabic. Am auzit de multe ori cati bani s-au cheltuit si ca nu luam masuri cu cainii maidanezi. Regret foarte mult imaginea care s-a pus asupra orasului pentru ca ani de zile m-am zbatut sa o schimb", a precizat Catalin Flutur.

Edilul muncipiului sustine ca decizia de eutanasiere a cainilor nu a fost una crestineasca, dar a fost luata pe procedura.

"Este o decizie pe procedura. Probabil nu este crestin, vorbim de moralitate, de o decizie crestina, nu vorbesc de cea tehnica. Regret clar incidentele care sunt in momentul de fata cu ONG-urile respective, si acestea vin fix la cateva zile dupa ce am spus ca imi doresc sa avem o colaborare mult mai stransa cu ONG-urile si chiar le-am multumit ca in mare parte ne ajuta acolo unde noi nu avem nici competenta suficienta", a adaugat Flutur. 
 

In apararea lui Florin Ghiorghita si a lui Eugen Turcanu!

Primarul Catalin Flutur nu il considera vinovati pe viceprimarul Florin Ghiorghita de cele intamplate la padocuri si sustine ca acesta nu a facut decat sa puna viza pe informarea trimisa de medicul veterinar, decizia de eutanasiere a cainilor apartinandu-i medicului veterinar care are incheiat contract cu municipalitatea pentru padocuri. Primarul sustine ca a aflat de eutanasierea cainilor de la jurnalisti, chiar mericuri dimineata.

"Eu nu am stiut absolut nimic pana in ziua respectiva, dar dupa ce am aflat am verificat hartiile si domnul viceprimar nu a luat nicio decizie in acest sens, a pus o viza, cum punem toti, sunt mii de hartii pe care le gestionam. Viceprimarul a pus o viza pe un referat  facut de cel care este in masura sa ia decizia, medicul veterinar, hartia cu viza respectiva a plecat la DSV, care trebuia informat, si atata tot. Nimeni nu credea ca se va ajunge la o asemenea dimensiune, in conditiile in care cineva si-a facut treaba", a spus edilul-sef al municipiului.

Cat priveste solicitarea celor de la Politia Animalelor privind demiterea lui Eugen Turcanu, directorul Serviciului Public de Administrare Baze Sportive si Zone de Agrement, primarul Catalin Flutur sustine ca pe masa sa nu a a juns o astfel de cerere.

"La mine nu a ajuns nicio hartie de genul acesta, nu cred ca se impune demiterea domnului Turcanu. Dumnealui are o munca foarte complexa, printre care si cea cu cainii. Politia Animalelor este un ONG, daca maine nu stiu cine o sa imi spuna sa demit pe cineva, nu poti demite un functionar decat respectand legea, nu la solicitarea unui ONG. Respectand legea, analizand sa vezi unde a gresit si intotdeauna cand iei o decizie te uiti la activitatea pe care a avut-o un om per total, a precizat Flutur.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
46

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
38

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
276

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...