Fiscul vrea sa stie ce faci cu banii! Iti intra in cont si iti impoziteaza veniturile!

Statul nu mai iarta pe nimeni! Din 2011, orice persoana fizica care are venituri suplimentare pe langa salariu, pe care nu le declara, va fi controlata de Fisc. Insa nu oricum! Inspectorii fiscali vor controla fiecare cheltuiala, fiecare achizitie si vor avea acces la toate platile facute din contul bancar. Orice venit care nu poate fi justificat va fi impozitat de stat.

Daca descopera ca ai cheltuit mai mult decat ai declarat ca ai castigat, Fiscul te obliga sa platesti un impozit pe venit de 16% din suma rezultata din diferenta, a explicat pentru incont.ro Marian Morcoasa, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
 
Cu alte cuvinte, daca intr-un an ai declarat la Fisc ca ai avut venituri de 100.000 de euro insa in conturile tale au intrat 400.000 de euro, pentru diferenta de 300.000 de euro vei plati un impozit de 16%, fie ca iti place, fie ca nu.
 
Mai exact, esti obligat sa platesti statului un impozit de 64.000 de euro pentru banii pe care nu i-ai declarat. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care declari un venit de 100.000 de euro, dar iti cumperi o casa de o valoare mult mai mare. Pentru diferenta de bani pe care nu o poti justifica esti obligat sa platesti impozit de 16 %.
 
Vor fi scutite de impozit doar sumele primite cadou, donatie sau mostenire, a mai spus directorul ANAF.
 
Principalii vizati sunt artistii, sportivii, persoanele fizice care contruiesc si vand locuinte si cele care vand masini second-hand aduse din strainatate, dar si meseriasii care fac mici lucrari de reparatii si constructie fara sa declare veniturile.
 
Ce presupune legea? Nu vei mai putea ascunde de Fisc banii decat la ciorap. Inspectorii vor avea acces la rulajele conturilor bancare si la toate datele privind cheltuielile. Legea a fost facuta in colaborare cu expertii FMI, dupa modelul american, a continuat oficialul ANAF.
 
Bancherii nu sunt de acord cu aceasta propunere. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat  pentru incont.ro ca va fi greu ca bancile sa incalce secretul bancar si sa permita accesul la rulajul clientilor.
 
Mai mult, persoanele fizice care vand masini cumparate din strainatate sau cele care construiesc si vand locuinte vor plati si TVA de 19% pentru fiecare tranzactie. Asta pe langa impozitul pe venit de 16%!
 
"De exemplu, daca in decursul unui an, un patron de firma isi cumpara masini scumpe si ii cresc sumele din conturi desi firma lui nu produce niciun leu, atunci inseamna ca acesta are si alte surse de venit pe care nu le-a declarat si pentru care trebuie sa plateasca impozite. Daca in urma controalelor se dovedeste ca banii vin din surse ilegale, atunci acesta va ajunge si pe mana Parchetului", a mai explicat Marian Morcoasa.
 
Sursa: incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
54

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
83

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
78

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...