Fiscul a raspuns intrebarilor legate de veniturile realizate din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat astazi o noua sesiune online de asistenta si indrumare, care s-a  desfasurat pe pagina de Facebook a institutiei, intre orele 9:00-16:30. Contribuabilii au putut adresa intrebari specialistilor Fiscului pe tema veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. AvocatNet.ro va prezinta mai jos cele mai interesante intrebari si raspunsurile aferente oferite de reprezentantii ANAF.

ANAF a anuntat marti dimineata, prin intermediul Serviciului de comunicare, relatii publice si mass-media din cadrul institutiei, ca sesiunea online de asistenta si indrumare din aceasta saptamana, desfasurata pe pagina de Facebook a Fiscului, va aborda urmatoarea tema: Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii ANAF, sesiunea de intrebari a inceput la ora 9:00 si s-a incheiat la ora 16:30, iar specialistii institutiei au oferit raspunsuri doar intrebarilor care au vizat tematica anuntata si care au fost adresate in intervalul orar specificat.

Contribuabilii au avut ocazia sa adreseze intrebari sub forma unui comentariu la postarea prin care s-a anuntat tematica sesiunii, iar raspunsurile au fost comunicate pe loc sau vor fi transmise ulterior, intr-un timp cat mai scurt, totul depinzand de numarul intrebarilor adresate si complexitatea acestora.

Fiscul le-a recomandat celor interesati ca, inainte de a posta o intrebare, sa parcurga cu atentie intrebarile si raspunsurile deja oferite altor persoane, pentru a se evita repetarea acelorasi intrebari si lamurirea unor aspecte care au fost deja tratate.
In fiecare zi de miercuri, patru functionari ANAF raspund pe pagina de Facebook a institutiei la intrebarile adresate de contribuabili cu privire la tematica stabilita pentru saptamana in cauza. Sesiunile de asistenta si indrumare online organizate de ANAF pe Facebook au inceput in 20 mai.

Cele mai interesante intrebari si raspunsuri de azi, 12 august

-O persoana fizica, proprietar de padure, realizeaza venituri din vanzarea materialului lemnos in valoare de aproximativ 200.000 lei, in baza a 2-3 contracte de vanzare-cumparare, incheiate anual. Ce obligatii declarative trebuie sa indeplineasca, in conditiile in care in acelasi timp, obtine venituri si din salarii, dividende, inchiriere si arenda (pana in 5 contracte)?

Care este modalitatea corecta de inregistrare a veniturilor din silvicultura, avand in vedere ca, din cate cunosc, nu trebuie sa se inregistreze fiscal, dar ca, potrivit art. 71, alin. (3) din Codul fiscal, este obligat sa conduca contabilitatea in partida simpla? Avand in vedere art. 155, alin. (19), lit. d) si, pe de alta parte, prevederile pct. 4, teza a 4-a, din Capitolul III din Anexa la O.M.F.P. nr. 170/2015, credeti ca este corecta o factura emisa pe CNP, nu pe CIF sau CUI?

-Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole. In cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maximum 20 mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate.

In situatia in care valorificati masa lemnoasa ce depaseste volumul mai sus mentionat, veniturile realizate vor fi supuse impunerii. Veniturile din silvicultura se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente", venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate (indiferent daca sunteti persoana autorizata sau nu).

Mentionam ca, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Astfel, potrivit art. 72, alin. 1, lit. c din Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (cu exceptia comerciantilor, persoane fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului), vor obtine codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal.

In vederea atribuirii codului de inregistrare fiscala aveti obligatia depunerii declaratiei de inregistrare fiscala. De asemenea, aveti obligatia depunerii si a formularului 220 - Declaratia privind venitul estimat/norma de venit.
In ceea ce priveste emiterea facturilor, se inscrie, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, dupa caz.

-Care este limita maxima de venit pentru care o persoana fizica (neautorizata) poate realiza venituri din activitati agricole? Care este limita maxima pana la care se poate plati impozit pe veniturile din activitati agricole pe baza de norma de venit?

-Din punct de vedere fiscal nu exista limitare valorica a veniturilor realizate si nici a impozitului datorat.

-In situatia in care o societatea comerciala cumpara produse agricole din piata, dar nu de la producatori (atestat+carnet de producator), ci de la intermediari persone fizice, ca documente justificative se folosesc borderoul de achizitie si dispozitia de plata ?

-Potrivit prevederilor art. 16 lit. f) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, desfasurarea activitatilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de catre persoanele fizice care nu detin un atestat de producator valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, si care nu sunt produse in ferma proprie, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 22.500 lei.

-Pentru activitatile agricole impuse pe norma pe venit de cand este obligatorie completarea registrului de incasari si plati pentru partea de incasari?

-Contribuabilii care obtin venituri agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatia de a conduce evidenta contabila, singura exceptie o reprezinta obligatia de a completa Jurnalul pentru vanzari.

-O persoana fizica a cumparat in anul 2008 - 10 hectare padure pe care doreste sa le vanda in anul 2015. Cum se determina venitul din silvicultura?

-Veniturile din silvicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase.

Din intrebarile dumneavoastra rezulta ca instrainati terenul (cu padure), ceea ce ne face sa consideram ca venitul astfel obtinut se incadreaza in categoria veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, si nu in categoria veniturilor din silvicultura, care presupun, conform definitiei de mai sus, recoltare si valorificare de material lemnos.

-O persoana fizica are venituri din activitati independente (titular intreprindere individuala) neplatitor de TVA, cu cod fiscal in suma de 190.000 lei, iar persoana fizica realizeaza si venituri din silvicultura de 100.000 lei pe CNP.

Se cumuleaza cele doua venituri si intreprinderea individuala devine platitoare de TVA sau se considera doua activitati distincte si ramane neplatitor de TVA?

-Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice precum: activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, in concordanta cu principiul de baza al sistemului de TVA potrivit caruia taxa trebuie sa fie neutra, se refera la orice tip de tranzactii, indiferent de forma lor juridica.

In consecinta, din punct de vedere al incadrarii in plafonul de scutire, veniturile realizate din cele doua activitati se cumuleaza.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...