Firmele platesc forfetarul, chiar daca se declara in inactivitate

Impozitul forfetar se va plati pana la inscrierea inactivitatii in registrul comertului, inscriere ce va deveni valabila in termen de 24 de ore de la data incheierii judecatorului delegat, a precizat Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), la solicitarea Avocatnet.ro.

Avand in vedere ca termenele pentru solutionarea cererilor inscrise la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti ajung si la 10 luni, reprezentantii ONRC ne-au confirmat ca in aceasta perioada firmele vor plati impozitul forfetar.

Conform Hotararii Guvernului nr.488/2009, impozitul minim nu se aplica societatilor in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului.

Pe de alta parte, reprezentantii ANAF au declarat pentru Avocatnet.ro ca potrivit art.5 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, inmatricularea si mentiunile sunt opozabile tertilor de la data efectuarii lor in registrul comertului, ceea ce inseamna ca organele fiscale vor calcula impozit minim pana la aceasta data.

Potrivit legii 26/1990, privind registrul comertului, data inregistrarii in registrul comertului este data la care inregistarea a fost efectiv operata in acest registru.

In aceeasi ordine de idei, legea prevede faptul ca "inregistrarea in registrul comertului se opereaza in termen de 24 de ore de la data incheierii judecatorului delegat, iar in cazul inmatricularii comerciantului, in termen de 24 de ore de la data pronuntarii incheierii judecatorului delegat de autorizare a inmatricularii", a mai adaugat ONRC.

Pe de alta parte, potrivit raspunsului dat de ONRC, la art.237 alin.(2) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca inactivitatea temporara a unei societati comerciale trebuie sa fie "anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului".


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
496

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
156

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
430

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...