Finantele dau afara 2.000 de oameni. Ce propun sindicatele!

Finantele dau afara 2.000 de oameni. Ce propun sindicatele!
Ministerul care face bugetul României strânge cureaua: 2.000 de oameni vor rămâne anul viitor fără un loc de muncă. Sindicatele spun că nu au fost consultate.

2.000 de funcţionari din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) urmează să rămână fără loc de muncă în 2011, în condiţiile în care şi instituţia care face bugetul României trebuie să taie drastic din cheltuielile de personal. "Motivaţia ar fi că în acest moment Ministerul Finanţelor şi instituţiile subordonate trebuie să desfăşoare un proces de reorganizare şi restructurare instituţională, astfel că, respectând Codul Muncii, sunt necesare cel puţin 45 de zile pentru restructurarea în cadrul ministerului şi pentru disponibilizarea personalului", a explicat deputatul PDL Marian Avram, prezent la discuţii, citat de Mediafax. Cifra disponibilizărilor este însă mai mică decât cea anunţată de Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, care recent a vorbit de peste 6.000 de persoane.

Reprezentanţii sindicatelor: "E lipsă acută de personal"

De cealaltă parte, reprezentanţii sindicatelor spun că nu au fost consultaţi în legătură cu disponibilizările şi aşteaptă "un argument funcţional de la reprezentantul Finanţelor, nu unul economic". "Până la această oră nu s-a discutat nimic cu partenerii sociali. Din contră, e lipsă acută de personal şi e nevoie de angajări, mai ales în anumite structuri, la executări silite şi control. Este unul din motivele pentru care FMI şi Banca Mondială ne-au criticat recent", a declarat pentru gândul Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), conform Gandul.

În aşteptarea explicaţiilor oficiale, el spune că singura structură din care ar putea pleca personal este Vama. Oprescu nu vorbeşte însă de trimiterea angajaţilor în şomaj, ci de mutarea lor exact acolo unde este nevoie.

"În total, 2.000-3.000 de oameni ar putea fi mutaţi dintr-o parte în alta, de la Vamă la Garda Financiară, la executări silite şi control. Nici de la ghişee nu e o soluţie să dai afară oameni, pentru că iar vor fi cozi la plata taxelor şi impozitelor", adaugă preşedintele SNFP. Numai Garda Financiară, de exemplu, ar avea nevoie de încă 400 de angajaţi, faţă de 1.300, în prezent. În total, peste 32.000 de persoane lucrează la Ministerului de Finanţe, inclusiv în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi structurile subordonate din teritoriu. O cifră care nu poate fi micşorată peste noapte, în lipsa unei reţele informatice care să suplinească personalul, avertizează Oprescu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

astăzi, 22:34
2

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
294

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
444

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...