Final de proiect la Dorohoi, cu scoli din Romania, Turcia si Bulgaria

Final de proiect la Dorohoi, cu scoli din Romania, Turcia si Bulgaria
In perioada 16-21 mai 2011, Şcoala Nr. 8 "Mihail Kogălniceanu" Dorohoi a fost gazda reuniunii finale în cadrul proiectului multilateral Comenius "Roads to the Roots". Şcolile partenere au fost:
- ROMANIA - Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 8 "Mihail Kogălniceanu", (şcoală  coordonatoare),
Şcoala cu clasele I-VIII Hilişeu-Horia, comuna Hilişeu Horia

- TURCIA - Iskenderun Dr. Gani Bahadirli 75. Anniversary kindergarten 
- BULGARIA - IOU "SV.Kliment Ohridski" - Sandanski.

Pe parcursul celor doi ani de proiect au fost realizate diferite produse finale:

- un prim DVD cu prezentările şcolilor partenere, pornindu-se de la harta Europei, harta ţării, poziţionarea pe hartă a localităţii de care aparţine şcoala, prezentarea şcolii, informaţii cu privire la sistemul educaţional (structură, organizarea procesului de învăţământ, pregătirea iniţială a profesorilor, structura anului şcolar, metode de evaluare, religie, procentajul minorităţilor), specificul şcolii şi modul în care sunt organizate activităţile, alternative educaţionale, resurse umane şi materiale, activităţi curriculare (filmuleţe de 20-30 de minute care să reprezinte minim două activităţi diferite din procesul de predare-învăţare), activităţi extracurriculare.

- un al doilea DVD ("Poveşti de viaţă spuse de bătrâni la gura sobei"), ce s-a vrut a fi o culegere de povestiri adevărate spuse de bătrâni din comunităţile şcolilor partenere despre viaţa de odinioară, despre muncile prestate de bărbaţi şi îndeletnicirile femeilor, despre modul de a-şi petrece timpul liber sau cum era organizată familia, punându-se accent pe valorile cele mai importante: tradiţii, cântece, dansuri, obiceiuri.

- un minidicţionar de termeni tradiţionali. Acesta este împărţit în 5 capitole (I. Costume tradiţionale, II. Unelte, III. Îndeletniciri, IV. Sărbători tradiţionale, V. Reţete culinare) şi însumează 60 de cuvinte, având pentru fiecare o imagine reprezentativă, definiţie în limba engleză – limba de desfăşurare a proiectului, şi definiţiile traduse în limbile materne (română, turcă, bulgară).
 
- site-ului proiectului www.roadstotheroots.wordpress.com

- expoziţia de obiecte tradiţionale ce s-a organizat în Turcia la Iskenderun. Pentru confecţionarea obiectelor tradiţionale (măşti, piese ale costumelor tradiţionale, broderii, împletituri, podoabe, etc.) s-au organizat ateliere de lucru, sub denumirea HANDY HANDS (Mâini Îndemânatice), prilej cu care elevii au realizat aceste obiecte sub îndrumarea profesorilor de specialitate, dar ajutaţi şi de bunici.

- un DVD (Old Flavours) ce conţine filmuleţe cu copiii preparând mâncăruri tradiţionale, supravegheaţi de persoane experimentate. Filmele au subtitrare în limba engleză pentru a le face accesibile tuturor celor ce vor  să vizioneze materialul

- o carte de bucate ce cuprinde reţete tradiţionale şi este structurată pe capitole (I. Supe, II. Fel principal, III. Garnituri şi Salate, IV. Dulciuri/ Deserturi, V. Băuturi). Fiecare şcoală parteneră a prezentat reţetele a câte 2 mâncăruri, pornind cu ingredientele, mod de preparare şi terminând cu  modul de servire.

"Sperăm că această reuniune să nu fie chiar finală, deoarece instituţia noastră a aplicat pentru un alt proiect Comenius, având aceiaşi parteneri sub coordonarea unei şcoli din Polonia", transmit reprezentantii Scolii 8 din Dorohoi.
   

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
726

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
337

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
99

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...