Seara a fost, se pare, a elevilor de la Industrie Usoara. Un liceu cu traditie teatrala, multe dintre succesele trecute si, se pare, si cele viitoare, datorandu-se Deliei Olteanu, profesor la Grupul Scolar de Industrie Usoara Botosani, si actorului Ioan Cretescu.
Iar cand fortele si talentul celor doi vin dimpreuna, minunea se produce: pe scena sa joaca teatru!
O piesa cu un titlu greu de retinut, fara sonoritatea si repetitivitatea melancolica a celor batatorite de sute de ani: Infirmul din Inishmann, dupa Martin McDonach. Pariul a fost castigat, provocarea dusa pana la capat, iar in final aplauzele au certificat reusita unui act cultural la scena deschisa.
La prima vedere incorsetat in limitele oferite de societatea irlandeza, spectacolul s-a construit de la sine, prin cursivitatea limbajului, fluiditatea narativa, dar mai ales prin talentul regizorului de a structura cu finete de bijutier, cat sa nu oboseasca si cat sa nu rupa, fiecare personaj, fiecare replica, fara insa a aduce vreun neajuns tinerilor actori.
Actori de care Ioan Cretescu s-a folosit cu asupra de masura, slefuind cu talent
materialuloferit de Grupul Scolar de Industrie Usoara, spre a realiza in final personaje pline de farmec si "stabilitate" scenica.
Solutiile scenografice au completat registrele spectacolului, registre care s-au derulat intre poetic, simbolic si realismul vietii limitate, din care se poate pleca doar daca esti dispus sa risti tot.
Un spectacol antrenant, presarat cu umor negru si sensibilitati exacerbate, izbucnite din nevoia de vietuire normala a unui infirm, un spectacol care nu a fost, pana la urma, decat un prilej de a scoate in scena personaje intruchipate de actori-elevi: Razvan Amitroaie – Johnny Papagalu, un stirist al micii comunitati, un personaj foarte intalnit in zilele noastre, un rol complex, penduland intre omul de presa dispus sa faca oricand compromisuri de dragul extraordinarului si, de partea cealalta, omul care detine adevaruri supreme intr-o comunitate care nu este pregatita sa le primeasca. Personaj creat cu mult farmec si disponibilitate artistica de Razvan Amitroaie.
La fel de bine dozate artistic s-au dovedit a fi si celelalte personaje: Kate si Eileen (Lucia Bucioc si Iula Danila), un cuplu plin de culoare, un punct de sprijin in spectacol, agresiva, exploziva si extrem de agitata Helen (Bianca Gavril), BabbyBobby (Nicu Brehuiescu), Billy (Bogdan Codau), Bartley (Vlad Stavara).
Un spectacol cu succes la public, suculent si usor digerabil ca naratiune. In mod clar, un eveniment teatral, cel putin la acest nivel!
Colegiul National Grigore Ghica Dorohoi s-a prezentat in festival cu spectacolul Trei surori, de A.P.Cehov. Un liceu fara experienta in activitatea teatrala, insa cu un merit deosebit prin faptul ca a decis sa ia startul alaturi de colegii lor din municipiul Botosani. Cu o vizibila straduinta in a realiza atmosfera cehoviana, spectacolul dorohoienilor a pierdut la capitolul regie si interpretare, insa a castigat prin cateva personaje care s-au detasat pe scena: Masa (Adriana Cega) sau povestitoarea Adriana Danila.
Elevii-actori au petrecut, la finalul celui de-al doilea spectacol, momente de relaxare… artistica, in compania lui Adrian Tapciuc, in workshopul anuntat de organizatori.
Programul Festivalului Amfiteatru - Marti, 5 mai 2009
Ora 16.00 – ULTIMA ORA, de Mihail Sebastian, GRUP SCOLAR PETRU RARES
Ora 19.00 – VENTRILOCUL, de L. Trembley, COLEGIUL NATIONAL MIHAI EMINESCU
Ora 20.00 – workshop