Fermierii botoșăneni se tem că vor ieși în pagubă cu grâul! ”Oricât de mult ar produce, tot în pierdere vor fi!”

Fermierii botoșăneni se tem că vor ieși în pagubă cu grâul! ”Oricât de mult ar produce, tot în pierdere vor fi!”

   Foto: revistaferma.ro

Producții de 5 tone/ha, prețuri de 0,70 lei/kg și cheltuieli de 1000 euro/hectar. Cooperatorii cheltuiesc 1000 de euro pe hectar și au datorii restante din anii trecuți!

„La grâu, anul ăsta nu ne vom închide bine!”

În județul Botoșani, producătorii agricoli trebuie să mai aștepte treieratul. Culturile de păioase abia dacă au început să bată în galben.

„Cel mai probabil, în prima decadă a lunii iulie vom declanșa campania de recoltare. Nu ne așteptăm la producții mari, după evaluarea noastră am obține o medie de 5.000 kg de grâu la hectar și între 2.500-2.700 kg la rapiță! Asta dacă scăpăm de fenomenele meteo nefavorabile, pentru că în urmă cu o săptămână a bătut piatra, însoțită de ploaie și vânt. Noroc că grindina a fost măruntă și nu ne-a afectat prea mult culturile”, a declarat pentru Revista Ferma inginerul Bogdan Ignat, fermier ce cultivă circa 2.500 hectare de teren în zona Ungureni.    

 

Are aproape 40 de ani, este absolvent al Facultății de Zootehnie, promoția 2009, și este directorul comercial al Cooperativei Agricole Bază Siloz Cereal Grup din Ungureni.

„Achiziționez inputuri și vând cerealele Cooperativei, dar am în fișa postului și promovarea și sporirea numărului de membri cooperatori”, explică acesta.

Bogdan Ignat își arată nemulțumirea față de prețurile pieței, susținând că în timpul recoltării traderii nu vor oferi mai mult de 70 de bani kilogramul de grâu, luat direct din câmp. Or, pentru mulți dintre fermieri înseamnă pagubă.

„Ei pun la socoteală ce cheltuieli au, numai astăzi când vorbim noi, se intră la grâu cu insecticid după ploi! Cred că e al doilea sau al treilea tratament! Să vă mai spun de fracțiile de azot sau de celelalte lucrări?!”, spune Bogdan Ignat. Bogdan Ignat.

”În concluzie, cheltuielile la grâu sunt mari, raportat la cantitate/preț, acestea depășesc 4.500-5.000 de lei pe hectar. Așa că oricât de mult ar produce, tot în pierdere vor fi fermierii. Nu numai la noi, dar cred că peste tot va fi o problemă!” 

Directorul Cooperativei e îngrijorat de faptul că marea majoritate a cooperatorilor au rămas cu datorii restante din anii precedenți.

Referindu-se la problemele cu care se confruntă cooperatorii din Baza Siloz Cereal Grup, Bogdan Ignat identifică: scumpirea inputurilor, numărul mare al tratamentelor fitosanitare pentru a menține câmpurile curate, sănătoase și bine hrănite, randamentele scăzute, dar și prețurile descurajante la valorificare a producției.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a încheiat ancheta la FC Botoșani după scandalul din cantonament. Iftime: ”Nu a fost un foc chiar atât de mare!”

astăzi, 12:05

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, a oferit detalii despre ancheta internă efectuată la club, în urma scandalului izbucnit între Andrei Miron (31 de ani) și Alexandru Albu (31...

Pietonii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete, luați în vizor de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 11:43

La data de 7 iulie 2025, în intervalul orar 09:00-13:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu polițiști de ordine publică au organizat o acțiune, pentru prevenirea și...

Atenție, Cod Galben în Botoșani: Vor fi ploi torențiale, vijelii și va cădea grindină de mici dimensiuni!

astăzi, 11:19

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00. În interv...