Fermierul botoșănean Ionică Nechifor vine cu vești bune: în 2025, prețurile vor fi avantajoase în această perioadă. Potrivit acestuia, mielul va costa în jurul a 22 de lei/kg în viu.
Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, ing. Ionică Nechifor, a anunțat cât va costa carnea de miel în acest an.
”Noi suntem pregătiți, ca de fiecare dată, pentru sărbătorile pascale atât cu produse din carne, cât și din lapte. Să știți că fermierii urmăresc când este data sărbătorilor și după această dată își programează reproducția la ovine în așa fel încât să avem miei la o greutate optimă în acea perioadă. Sărbătorile pascale sunt în perioada 20 aprilie și, din acest motiv, ei sunt pregătiți pentru toate categoriile de cumpărători. Prețul este unul rezonabil, în ciuda faptului că am avut acea perioadă cu pesta micilor rumegătoare”, a spus, pentru Agrointel, Ionică Nechifor.
Cât vor costa mieii de Paști 2025
Ionică Nechifor a dezvăluit că prețul mediu pe kilogram va fi mai mult decât rezonabil în perioada Paștelui din acest an, în ciuda dificultăților cauzate de pesta oilor. În viu, românii vor putea cumpăra kilogramul de carne de miel cu 22 de lei.
”Dacă ne rezumăm la sărbătorile de Sfintele Paști, să știți că noi avem miei pregătiți, iar prețul nu va fi mai mult de 22 lei pe kilogram viu. E pentru buzunarul fiecăruia fiindcă, de sărbătorile pascale, care sunt pe data de 20 aprilie, nu va ajunge la o greutate de 35 kg în viu. Va fi undeva la 20-25 kg maximum. Asta înseamnă, în carcasă, undeva la 10-15 kg maximum”, a explicat fermierul.
Fermierul îi sfătuiește pe români să se orienteze către miei cu o greutate de peste 10 kg, datorită condițiilor avantajoase și cărnii de calitate.
”De la 10 kg în sus greutatea este optimă atât pentru fermieri, cât și pentru cumpărători. Carnea este de o calitate superioară. Sub 10 kg, da, într-adevăr apar anumite aspecte, chiar comerciale, care nu sunt atât de avantajoase nici pentru fermieri, nici pentru cumpărători. Din acest motiv recomand ca greutatea minimă să fie de 10 kg în carcasă. Asta înseamnă, în viu, 22-23 kg”, a precizat Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.