Fenomenul drogurilor este o realitate la nivelul județului Botoșani. Iată și o serie de SEMNE că fiul sau fiica ta se droghează!

La mijlocul acestei săptămâni, în cadrul consfătuirii anuale a directorilor de școli, Coordonatorul Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog (CEPCA) Botoșani, Vlad Aliciuc, a recunoscut faptul că fenomenul drogurilor este o realitate la nivelul județului Botoșani.

Acesta a făcut un apel pentru implicare în stoparea fenomenului, atât către școală cât și pentru părinți, și a explicat că acest lucru se poate face doar prin implicare directă în educarea copilului. „Din păcate fenomenul traficului și consumului ilicit  de droguri în Botoșani este o realitate. Vă îndemn ca în situația în care semnalați probleme în unitățile de învățământ să le aduceți la cunoștința instituțiilor responsabile. Să anunțați familia întrucât, eu personal, consider că școala trebuie să șlefuiască și să dezvolte competențe, iar părinții sunt cei responsabili de modul cum își educă copiii. Deci părinții trebuie să facă front cu noi și să ia cunoștință de comportamentul copiilor”, explica Vlad Aliciuc.

Pentru dumneavoastră, părinții din Botoșani, am încercat să culegem din mai multe surse ceea ce am putea numi SEMNE că un copil se droghează, fără a avea pretenția însă că aceste elemente sunt general valabile. Sunt puncte de vedere ale studiilor făcute până în prezent de specialiștii din domeniu.   

Care sunt semnele că un adolescent se droghează?

De cele mai multe ori suntem orbi, din prea multă dragoste. Pentru că ne închipuim că ai noștri copii sunt perfecți, că nu ni se poate întâmpla nouă așa ceva, că fiul nostru/fiica noastră nu poate face o prostie atât de mare, nu se poate transforma singur în victima sau sclavul drogurilor.

Iată ce semne pot fi evidente atunci când un copil se droghează - semne care pot da semnalul de alarmă părinților. Vorbește cu copilul tău despre droguri sau o va face altcineva, altfel ... 

Realitatea este că drogurile sunt peste tot: la scoală, pe strada, în parcuri, în baruri. Trebuie doar să știi pe cine să întrebi. În războiul cu tentația, părinții nu pot fi simpli observatori de pe margine. Ca părinte este datoria dumneavoastră să deschideți bine de tot ochii. Părinții adolescenților ce se droghează spun că n-au văzut la timp semnele atât de vizibile pentru alții. Iată la ce trebuie să fiți atenți:

1. Nasul nu minte

De câte ori fiul sau fiica dumneavoastră se intoarce acasa de la o petrecere, e bine să stați puțin de vorbă. Vă recomandăm o conversație simplă, nu o ceartă cu trantit de uși si colindat prin diferite camere ci o conversație obișnuită, o discuție față în față. Dacă doar cei din anturajul lui au fumat, hainele și părul îi vor mirosi dar dacă fiul dumneavoastră a băut alcool sau a fumat marijuana, respirația li va trăda.

Dacă hainele îi miros a fum de marijuana, e un semn de alarmă chiar dacă nu a fumat el însuși, înseamnă ca prietenii lui fumează și e posibil să fie doar o chestiune de timp. Și dacă emană miros proaspăt de parfum sau de gumă de mestecat, ar trebui să vă puneți întrebări.

2. Priviți-l de-aproape

Atunci când un adolescent ia droguri, există semne vizibile ale consumului. Când stați de vorbă, priviți-i ochii. Dacă a fumat marijuana, va avea ochii roșii și pleoapele umflate și pupilele contractate. Dacă a băut alcool, va avea pupilele dilatate și îi va fi greu să își focuseze privirea. Dacă are obrajii îmbujorați sau fața foarte roșie, și acesta poate fi un semn că a băut. Drogurile injectabile lasă urme pe brațe dar uneori și pe picioare. Dacă poarta tricouri cu mânecă lungă în plina vară, poate încearcă să ascundă ceva. Cocaina trasa pe nas va lăsa și ea urme: nasul sângerează și cartilagiile se erodează. Dacă are arsuri ciudate pe buze sau pe degete e posibil să inhaleze droguri dintr-o pipă metalică sau un recipient de sticlă fierbinte. Bubițele sau coșurile în jurul gurii însoțite de pete de vopsea pe corp sau pe haine, un miros de chimicale sau un nas ce curge în permanență și acestea sunt semne ce indică inhalarea de droguri.

Pastilele de ecstasy produc încleștarea dinților, dezinhibare totală și manifestări exagerate de afecțiune. Dacă brusc e fascinat de sunete și imagini sau bea foarte multa apă sau își face de lucru cu jucării pentru copii mici, e cazul sa va puneți întrebări.

3. Schimbări de dispoziție

Scenariul e același: e sâmbătă seara și fiul dumneavoastră tocmai s-a întors din oraș. Cum se poarta? E gălăgios și neliniștit sau râde isteric fără nici un motiv aparent?  E mai împiedicat decât de obicei sau se lovește de mobile și de pereți? Dărâma lucruri? E trist, retras și neobișnuit de obosit si prea încercănat? Se lovește de uși? Toate acestea sunt semne ca poate a consumat ceva ce nu trebuia: alcool marijuana sau alte substanțe ilegale.

Nu trebuie sa faceți din țânțar armăsar, e posibil sa fi avut vreo discuție cu prietena sau cu cel mai bun amic dar dacă se poarta complet altfel decât de obicei, e cazul sa va alarmați. Urmăriți-i comportamentul în timp. Dacă dintr-o data a devenit furios, prea tăcut, prea retras, necomunicativ și asta durează câteva săptămâni, e clar ca se întâmpla ceva.

Probabil se va înfuria dacă o să li luați la întrebări și va insista să-l lăsați în pace dar trebuie să aflați ce i se întâmplă. Desigur adolescenții găsesc tot soiul de pretexte pentru a fi urâcioși dar trebuie să va asigurați ca starea lor de spirit nu se datorează drogurilor.

4. Secrete si minciuni

Dintr-o dată fiul dumneavoastră începe să mintă. Planurile pe care și le face pentru week-end sunt ciudate, sau nu vă dă destule amănunte despre unde merge, poate ca nu prea se potrivește ce povestește despre ce a făcut cu ceea ce s-ar fi putut întâmplă în realitate (nu poate să vă povestească filmul pe care zice că l-a văzut sau prietenul la care zice ca a fost tocmai l-a cautat acasa).

Poate cere voie să meargă la o petrecere și spune că vor fi și părinții gazdei acasă dar nu vă lasă numărul de telefon sau se întoarce beat. Vine din ce în ce mai târziu acasă și are o gamă larga de scuze pe care le poate prezenta din ce în ce mai convingător.

Chiar daca găsiți dovezi că bea sau se drogheaza (cutii de bere în cameră sau foiță pentru marijuana sau pipe ciudate ori recipiente de sticla cu gât lung) vă spune că nu-i aparțin, sunt ale altcuiva. Când nu mai are scuze o să vă spună probabil că nu e treaba voastră ce face cu viața ei. Ceva clar, nu e în regulă. Aflați cu ce se ocupă.

5. Demotivare

Notele de la școală scad, fără să aibă vreun motiv real să fie neatent sau să nu-și pregătească lecțiile. Vă asigură ca totul e în regulă, că se descurcă dar se vede cu ochiul liber că nu prea mai face față. Chiulește și petrece din ce în ce mai puțin timp făcând-și temele. Își pierde interesul în orice altă activitate. Vă sună profesorii să vă spună că lipsește de la școală sau de la orele de sport sau de la practică și că atunci când vine la școală e neatent și pare pe altă lume. Acestea sunt semne ale abuzului de substanțe, mai exact, simptomele fazei în care deja alcoolul sau drogul e prima lui prioritate.

6. Dispariții misterioase

Pentru un adolescent care vrea să bea sau să se drogheze, casa părinților poate fi un depozit de resurse. Aproape în orice casă există alcool. Indiferent că e vorba de bere la cutie sau o sticlă de vin sau de un bar întreg cu diferite tipuri de băuturi. Adolescenții vor începe să se înfrupte din ce găsesc prin casă, sperând ca părinții nu-și vor da seama sau completând cu apa sticlele pentru a readuce lichidul la nivelul inițial. Dacă unul dintre părinți este fumător, probabil se va servi singur din pachetul de țigări, asta dacă nu îl va lua cu totul.

Banii de droguri se găsesc în portofelele și casa părinților. Bijuteriile de familie pot fi amanetate.  Aveți grijă cât alcool țineți în casă. Daca observați că lipsesc sticle sau dacă băuturile au un gust apos, e cazul să le încuiați. Dacă nu vreți ca adolescentul dumneavoastră să fumeze, poate e o idee bună să nu lăsați țigări la îndemâna. Dacă dispare ceva de valoare din casa, e bine să îl luați la întrebări imediat. Spuneți-i clar că nu tolerați furtul și că știți ce se întâmplă.

7. Probleme cu banii

Atunci când încep să dispară bani din casa, e clar ca aveți o problemă. Dacă brusc adolescentul pare să fie interesat de mijloace de a face bani și când reușește să câștige ceva bani nu vine acasă cu haine noi sau cu orice alt obiect al dorinței lor, întrebați-vă pe ce a dat banii.  Dacă dimpotrivă, dintr-o dată apare acasă cu lucruri noi fără să muncească, e posibil să vândă droguri. În aceste circumstanțe e cazul să-i controlați camera. Mai bine faceți dumneavoastră percheziția decât politia!

8. Prieteni noi

Dacă anturajul se schimbă brusc, ceva se întâmplă. Sigur, adolescenții cred că oricine le poate fi prieten dar e cazul să știți tot timpul cine le sunt prietenii. Dacă aceștia sunt persoane mai în vârsta sau sunt genul foarte independent de părinți, dacă lipsesc de la scoală și părinții lor nu se interesează de ei, dacă fac alegeri greșite și se baga în ce nu ar trebui, dacă vi se pare că sunt beți când vă vizitează, toate acestea ar trebui sa va alarmeze.

Sigur, copilul dumneavoastră va găsi circumstanțe atenuante pentru toate observațiile dumneavoastră. Dar bazați-va pe instinct, în fond experiența de viaâă a unui părinte este ceva de care trebuie sa țineți cont.

Iată și SEMNELE clare de abuz de substanțe și drogurile care le cauzează:

Marijuana - Ochi roșii, sticloși; vorbirea pe un ton ridicat, râsul strident, urmate de o stare de somnolență; miros dulceag de ars/afumat

Alcool - Grosolănie, lipsă de tact; mersul legănat; incapacitatea de a purta o discuție coerentă; pupile dilatate; lipsa interesului și a motivației;

Antidepresive (incluzând barbituricele si tranchilizantele) - Același aparențe ca și ale unui om beat, dar fără mirosul de alcool; dificultăți în concentrare; somnolență; pupile micșorate.

Stimulente -  Activitate crescută; euforie; iritabil; anxietate; comunicativitate excesivă, urmată de un somn neregulat și depresie; perioade lungi de timp fără pofta de mâncare sau somnolență; pupile dilatate; gură și gât uscate; pierderi în greutate.

Inhalate (aerosoli, vapori, etc.). - Ochi umezi; vedere neclară; secreții ale cavității nazale sau roșeață în jurul nasului/gurii; dureri de cap sau greață; incapacitatea de a controla bine mușchii; schimbări ale apetitului.

Halucinogene - Pupile dilatate; comportament bizar și irațional; halucinații; îndepărtare de oameni; discurs incoerent; confuzie.

Heroina  - Urme de înțepături; somnolență la ore ce nu corespund programului normal; transpirație abundentă; stare de vomă; tuse și strănut; spasme; pierderea apetitului; pupile micșorate, care nu reacționează la lumină.

Tutun/Nicotina -  Miros persistent de tutun; degete si dinți pătați.

Iată și semnele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți:

- schimbările tegumentului,

- privirea neclară

- petele maro pe albul ochiului,

- dilatarea exagerată sau, dimpotrivă, contractarea neobișnuită a pupilei

- tremurul mâinilor.

- schimbarea ritmului de veghe-somn la adolescent: doarme ziua, noaptea se plimbă.

- lipsa apetitului - consumul de drog se asociază cu o scădere a apetitului.

- miros înțepător al hainelor si urme de tutun în buzunar

-Heroina afectează vitalitatea. - Note mici la scoală sau scăderea performanțelor școlare;

-Ostilitate și lipsa de cooperare;

-Deteriorarea relațiilor cu familia;

-Pierderea interesului pentru aspectul exterior sau pentru igienă;

-Pierderea interesului pentru sport și pentru preocupările obișnuite.

 

Spune-ne opinia ta