Femeile însărcinate şi persoanele cu copii mai mici de 5 ani vor avea prioritate la ghișee

Femeile însărcinate ÅŸi persoanele însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile, ghiÅŸeele ÅŸi casele de marcat de la instituÈ›iile publice È™i private, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera DeputaÈ›ilor, ca for decizional.

„Femeile gravide, precum ÅŸi persoanele însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghiÅŸeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice ÅŸi private, precum ÅŸi la serviciile oferite de acestea, cu excepÅ£ia cazurilor în care acestea deÅ£in casierii/ghiÅŸee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunÅ£ate. Se acordă prioritate la casieriile/ghiÅŸeele/casele de marcat ale instituÅ£iilor publice, precum ÅŸi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum ÅŸi persoanelor însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepÅ£ia cazurilor în care în instituÅ£iile publice există casierii/ghiÅŸee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane", prevede proiectul.

Conform actului normativ, entităţile publice ÅŸi private au obligaÅ£ia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghiÅŸee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afiÅŸe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum ÅŸi persoanelor însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepÅ£ia cazurilor în care există casierii, ghiÅŸee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

„În spaÅ£iile de parcare aparÅ£inând entităţilor publice ÅŸi private, precum ÅŸi în spaÅ£iile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate ÅŸi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puÅ£in de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum ÅŸi de către persoanele însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziÅ£iile prezentului articol nu se aplică", mai prevede iniÅ£iativa legislativă, scrie Agerpres.

Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide ÅŸi persoanele însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei. Încălcarea obligaÅ£iilor de a amenaja, rezerva ÅŸi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepsesc cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei.

„Fapta persoanei care foloseÅŸte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide ÅŸi/sau persoanele însoÅ£ite de copii cu vârsta de până la 5 ani se pedepseÅŸte cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 de lei", se mai prevede în proiect.

Au votat "pentru" acest proiect 259 de deputaÅ£i, doi "împotrivă", iar ÅŸapte s-au abÅ£inut. Proiectul de lege a fost adoptat ÅŸi de Senat, iar Camera DeputaÅ£ilor este for decizional în acest caz.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Anunț de la AJPIS Botoșani: Beneficiarii de alocații și indemnizații vor primi banii începând de luni!

astăzi, 19:50

Suma totală platită este  de 6.413.129  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - AlocaÈ›ia lunară de plasament - AlocaÈ›ia lunară de plasament pentru copilul c...

Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2025, odată cu creșterea salariului minim!

astăzi, 18:50

Premierul Marcel Ciolacu a anunÈ›at că de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi 4.050 de lei. Aceasta este a treia mărire a salariului minim pe anul acesta. De la anul, în caz...

Ateliere de interpretare a textului CreativLit pentru profesori, organizate de Memorialul Ipotești!

astăzi, 17:50

Memorialul IpoteÈ™ti – Centrul NaÈ›ional de Studii „Mihai Eminescu”, instituÈ›ie din subordinea Consiliului JudeÈ›ean BotoÈ™ani, intenÈ›ionează să organizeze în ultima săptÄ...