FC Botoşani - FC Snagov 5-0: Cum te înjoseşti pentru 500 de euro şi ajungi în Liga 1

FC Botoşani - FC Snagov 5-0: Cum te înjoseşti pentru 500 de euro şi ajungi în Liga 1
Procurorul DNA Horatiu Baias spune intr-un interviu pentru Gazeta Sporturilor ca absenta Romaniei de pe lista tarilor cu probleme in mafia pariurilor nu inseamna ca fenomenul nu exista aici. Si puncteaza ca, in prezent, organele de ancheta de la niveluri inferioare ar avea si ele sanse de a finaliza cercetari pe mafia pariurilor in legatura cu ligile mici din Romania.

Horațiu Baias conduce unul dintre serviciile  DNA, lucrează ca procuror de două decenii, iar în instituția centrală de la București a ajuns în urmă cu șapte ani. Recent, a avut ocazia să participe în Singapore la o conferință internațională dedicată luptei împotriva mafiei pariurilor, eveniment la care au venit anchetatori din întreaga lume, reprezentanți ai mediului academic și oficiali de rang înalt din fotbal. E pentru prima dată cînd un procuror român ia contact direct cu acest mediu exploziv inclusiv în țară. Și e tot pentru prima dată cînd un oficial DNA vorbește deschis despre relația  România - mafia pariurilor.

- Domnule Baias, ați fost surprins să constatați din interior, ca parte a combaterii fenomenului, adevărata întindere a mafiei pariurilor la nivel mondial?
- A fost pentru prima dată cînd am luat contact cu această lume în calitate de procuror DNA. Deși instituția în care lucrez a derulat în România anchete în sport, eu n-am participat personal la efectuarea acestora. Sigur, nu ascund că m-a uimit amploarea forțelor implicate și a fenomenului meciurilor aranjate pentru pariuri. M-a șocat cînd am auzit că, la ora actuală, se estimează că 40 la sută din partidele desfășurate pe mapamond sînt atinse de această mafie, inclusiv meciuri de la turnee finale. E semnul că grupurile de crimă organizată au penetrat periculos în sistem.

- Cifrele arată ca și cum ar fi un război deja pierdut în fața acestor rețele!
- Deloc, pierdut ar fi dacă n-ar exista nici un organism care să se opună. E un război în plină desfășurare. În Asia de Sud-Est s-au repurtat succese considerabile din partea anchetatorilor, în Europa la fel. Sînt multe probleme si în fotbalul est-european, vezi cazurile din Polonia, Turcia, Rusia, Grecia, Ungaria, iar faptul că România nu a apărut pînă acum pe aceste liste nu înseamnă că fenomenul nu există. E doar semnul că nu s-a întreprins nimic în acest domeniu, deocamdată.

- Senzația e că am rămas în urmă cu legislația pe combaterea ilicitului sportiv și poate de aceea e mai complicat de strîns cu ușa astfel de rețele în România?
- În general, legislația în România e îndestulătoare pe anticorupție. Iar în materie de ilicit sportiv nu se poate ajunge la o uniformizare. Poate că unele țări au adoptat pachete speciale de legi în acest domeniu în absența altor prevederi potrivite. De obicei, statul e atît de reactiv pe cît societatea o cere. Iar în România fenomenul sportiv, în special fotbalul, are priză. Ne asemănăm mult cu americanii la gambling. Ne place să mizăm la loto sau la pariuri, presa de specialitate e aplecată atent către aceste zone, iar răspunsurile din partea autorităților deja există în sensul cazurilor de notorietate anchetate pînă acum în sport. Și reacția va continua de fiecare dată cînd lucrurile vor ieși din cadrul legal.

- În ce măsură estimați că ar fi necesară o reacție mai rapidă din partea organelor de anchetă vizavi de mafia pariurilor în România, subiect pe care presa sportivă îl toacă de aproape doi ani, cu date tot mai concrete?
- Neconducînd o unitate de procuratură și neavînd o privire de ansamblu asupra cazuisticii, mi-e greu să mă pronunț dacă există resurse și o masă critică de informații, care să ducă la începerea unei anchete. Nu există însă doar DNA. Mai sînt DIICOT, Parchetul General sau alte insitituții de anchetă pe diferite nivele, care pot interveni, să spunem, pe un meci de liga secundă, unde nu e la mijloc o sumă foarte mare.

- Numele României nu a fost rostit în nici un context în timpul reuniunii din Singapore?
- A existat un material FIFPRO în care România era menționată drept una dintre cele trei țări din Europa de Est unde organismele internaționale n-au făcut suficiente investigații pe mafia pariurilor. N-aș putea spune de ce. Fie ecourile n-au depășit granițele țării, fie n-a existat un buget suficient, fie absența unor persoane de contact. Adevărul e că România e o pată încă neexplorată. E greu să spui însă că fenomenul nu există. Faptul că sîntem deocamdată pe harta albă nu înseamnă că nu se întîmplă nimic.

Citeste aici tot interviul

Cronologia anchetelor GSP

FRF și LPF continuă să aibă o atitudine pasivă și complice la peste un an după începerea anchetei Gazetei despre mafia pariurilor din fotbalul românesc, înțesată deja cu nume, fapte și cifre financiare concrete

17 partide suspecte și episoade șocante povestite de insideri:

Șase insideri GSP au vorbit în premieră despre 17 partide din primele două ligi în care banii negri au ucis fotbalul. Sursele GSP invocă trucaje incredibile pentru cîștiguri fabuloase la pariuri și meciuri aranjate cu scopul obținerii unui loc de cupe europene


1. Parodie în patru acte


Meci: Dunărea Giurgiu-Snagov 5-2 (2-0), 21 martie 2009
(Şt. Iordache 28, 34, 63, 80, Ciocîrlan 51/ V. Dinu I 62, G. Ene 85)
Scenariu: pariat pe intervale de timp (fără gol primele 20 minute, două goluri în intervalul 20-45, un gol în perioada 45-60, patru goluri și marchează ambele formații între minutele 60-90)

"Marele Evadat": "În tribune, Gabriel Oprea şi Cătălin Rufă au pariat live şi online, pe laptop". Azi, Oprea e preşedinte AJF Ilfov, Rufă e acţionar majoritar la CSM Rm. Vîlcea.  Potrivit insiderului, cei doi ar fi dictat în timp real desfăşurarea ostilităților prin oameni de încredere de pe băncile tehnice.
"Un fotbalist de la fiecare echipă venea la bancă şi primea indicaţiile vizavi de felul în care trebuia să se desfășoare partida în continuare, cum trebuie să se marcheze și cînd", continuă Marele Evadat. Recompensa pentru cei 22 de "actori": 1.000 euro pentru fiecare, potrivit "Marelui Evadat".

2. Circ cu jucători şi antrenori de Liga 1

Meci: Victoria Brăneşti-FC Snagov 5-2 (2-1), 15 august 2009
(Olariu 5, C. Coman 13, 71, Nicola 66, B. Oprea 70/G. Ene 16, A. Petrescu 81)
Scenariu: se marchează minimum 7 goluri

Debutul Brăneştiului în Liga 2, sezonul 2009/2010: "Aceiaşi Oprea şi Rufă au pariat live din tribună. Înainte de meci şi-au anunţat jucătorii de la Snagov. Cred că Ilie Stan, antrenorul gazdelor, a transmis informaţia către fotbaliștii cei mai experimentați din echipa sa. 500 de euro a primit fiecare jucător al Snagovului", dezvăluie "Marele Evadat". Mihai Stoica, antrenorul oaspeților, a absentat din nou de pe banca ilfovenilor!

3. Cum te înjoseşti pentru 500 de euro şi ajungi în Liga 1

Meci: FC Botoşani - FC Snagov 5-0 (1-0), 28 august 2010
(Boroştean 20, Ghiceanu 50, Vrabie 60, Bîlbă 81, I. Matei 90)
Scenariu: minimum 5 goluri înscrise, FC Snagov nu marchează

"Marele Evadat" aduce în scenă o partidă la care şi UEFA a apăsat butonul de alarmă: "Au fost implicaţi doar cei de la FC Snagov. Conducătorii au pariat pe minimum 5 goluri înscrise în meci, plus faptul că ei nu vor marca".
Penibilul maxim: Snagov primeşte un penalty în minutul 78, povara pică pe Viorel Dinu II, care execută cu o «scăriţă» pe centru, de tot rîsul! Penalty apărat, iar după meci Bîlbă, de la Botoşani, declară: "Eu i-am spus portarului că Dinu dă «scăriţă»!" Fiecare ilfovean a primit 500 de euro. Azi, Dinu II joacă la Concordia Chiajna.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
46

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
164

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
81

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...