Farmacia naturista Argila - un leac stravechi, mereu actual
Stiri Botosani Tuesday, 19 February 2013 ActualitateIn contact cu corpul omenesc, compusii acestor elemente favorizeaza curatirea toxinelelor din sange, conferind corpului nostru proprietatile cicatrizante si antitoxice.
Argila completeaza necesarul de compusi anorganici, restabileste echilibrul acido-bazic, reglementeaza digestia, stimuleaza activitatea glandelor endocrine si combate hiperaciditatea.
Istoria nu a scapat din vedere sa consemneze virtutile ciudatului produs natural tamaduitor. Astfel, Dioscoride, fost medic, farmacolog si botanist grec, (anii 40-80) este primul care a lansat, in scrierile sale, referiri privind argila si puterea ei miraculoasa de vindecare.
De asemenea, Pliniu cel Batran, Galen sau Avicenna s-au referit in toate scrierile lor, sub diverse forme, la tratamentele pe baza de argila. Ludovic al XIV lea, regele Frantei, inlatura numai cu argila neplacerile provocate de hemoroizii durerosi de care suferea si pentru care medicii vremii nu aveau solutie.
Mai aproape de vremurile noastre, profesorul Strumpf, de la Universitatea din Berlin, prescria argila, in 1903, bolnavilor de holera asiatica. Cu alt prilej, in timpul Primului Razboi Mondial, s-a adaugat putina argila in mustarul destinat unor regimente franceze. Soldatii tratati astfel nu s-au mai imbolnavit de dizenterie, o epidemie declansata vilolent in armata.
Astazi, desi tratamentul cu argila este considerat o practica paramedicala, aceasta nu este respinsa de medici. Dimpotriva, studiile de laborator au definit compozitia substantei, iar cercetarile clinice au evaluat efectele benefice asupra organismului bolnav sau sanatos.
Printre altele, argila contine:
* siliciu, 49,10%
* alumina; 14,61%
* sescvioxid de fier, 5,65%
* magneziu (oxid de magneziu), 4,24%
* acizi alcalini, 3,08%
* anhidrida titanica, 0,75%
* apa, 7,40%
Fireste, medicina moderna a inceput prin a experimenta efectul argilei asupra animalelor. S-a administrat o cantitate de stricnina unor soareci care, sub efectul otravii, au murit aproape instantaneu. Aceeasi doza de otrava amestecata cu argila a fost suportata de soareci fara nici o problema, ca si cum ar fi mancat orice aliment.
Dupa minutioase cercetari, s-a putut stabili ca argila intareste capacitatea imunitara si este utila, cel putin ca adjuvant, in tratamentul aterosclerozei, al tuberculozei, al imbatranirii, al starilor degenerative multiple, al asteniei, al demineralizarii, al unor stari canceroase si al anemiilor.
Reechilibreaza metabolismul
Argila este un puternic remineralizant asupra corpului uman, are capacitatea de a reechilibra metabolismul si functiile organismului, in general, este un agent antitoxic de exceptie. Este un foarte bun bactericid, fapt pus in evidenta in tratamentul a numeroase stari infectioase: enterite, colite, colibaciloza, afectiuni pulmonare, parazitoze intestinale.
In ce priveste modul de intrebuintare, pozologia corecta o poate recomanada numai medicul, eventual specializat in practica metodelor naturiste. Cu titlu de informare, se pot mentiona:
* pasta din argila, preparata cu apa de izvor, bine omogenizata, pentru aplicatii pe piele.
* Cataplasme, comprese, impachetari - calde sau reci - aplicate exterior in anumite zone afectate: in zona hepatica, a rinichilor, a vezicii, peste oase, in zonele dureroase datorite arteritei, unde este nevoie.
* Apa de gura, pe baza de argila,pentru inlaturarea infectiilor bucale.
* La nivelul stomacului, argila poate fi intrebuintata in uz intern sau extern. Inghitita, previne sau vindeca gastrita. Folosita extern, sub forma de cataplasme cu argila, alina durerile ulceroase sau arsurile stomacale, intervine in alte probleme digestive.
* Cataplasmele cu argila ajuta si in lupta impotriva bolilor de ficat sau boli ale intestinelor (enterita, colita etc.).
* Administrata oral, argila elimina toxinele din organism, parazitii intestinali, previne greata si starile de voma.
Automedicatia, insa, nu este indicata, cu atat mai mult cu cat exista si numeroase contraindicatii. Ca urmare, numai avizul medicului elimina riscurile. Natura ne-a oferit un dar, noi il putem folosi, insa tot natura ne-a oferit intelepciunea necesara pentru a sti cum sa ne ocrotim si sa nu actionam - ca sa zic asa - babeste.
Sursa AICI
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Adolescent de 13 ani, mort după ce mopedul pe care circula s-a izbit de un tractor pe un drum din Suceava!
Friday, 15 November 2024
Un moped pe care se aflau doi tineri de 13 și 15 ani s-a izbit de un tractor care circula pe raza localității Bosanci din Suceava. Una dintre persoanele de pe moped (tânărul de 13 ani) a ...
Echipa ISU Botoșani, vicecampioana națională la minifotbal +40 de ani (OLD BOYS)! (foto)
Friday, 15 November 2024
"Cupa A.S.P.R la minifotbal +40 de ani” s-a desfășurat în perioada 12-15 noiembrie la Galați. Lotul sportiv OLD BOYS al ISU Botoșani este la prima participare și este format d...
Zeci de permise și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în această săptămână!
Friday, 15 November 2024
De la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 160 de evenimente, majoritatea sesizate pri...