Familiile din Italia vor putea sa-si declare falimentul

Guvernul italian a adoptat un proiect de lege, care permite familiilor ingropate in datorii sa-si declare falimentul. In afara de reesalonarea datoriilor si suspendarea ratelor, legea italiana prevede si ajutoare financiare concrete in limita a 25 de mii de euro pe familie si consultanta gratuita, pentru depasirea dificultatilor financiare.

O persoana care este ingropata in datorii are dreptul la o a doua sansa - este filosofia care a stat la baza deciziei Guvernului condus de Mario Monti de a adopta legea falimentului familiilor, transmite RFI, citat de Hotnews.

Multe persoane care au divortat ori s-au imbolnavit sau si-au pierdut locul de munca au intrat intr-o dinamica negativa a datoriilor, din care nu mai au iesire. Unii au cazut prada camatarilor. Datele la nivelul intregii Peninsule sunt alarmante: peste 27% dintre familii au datorii, media fiind, potrivit datelor oferite de Banca d`Italia, de aproape 44 de mii de euro pe familie. In conditiile in care multe familii au un venit inferior cifrei de 20 de mii de euro pe an, rambursarea datoriilor pare o utopie.

Datoriile sunt insa echivalente saraciei, iar cifrele vorbesc de la sine: numai 2,2% dintre familiile bogate au datorii, fata de aproape 38% dintre familiile cu venituri relativ modeste.

Conform sursei citate, legea va permite celor ingropati in datorii sa faca apel la o institutie special creata, care va face gratuit o evaluare materiala a familiei si va pune la punct un plan de restructurare a datoriilor. Acest plan, odata pus la punct, va fi analizat de un judecator, care va spune daca este sau nu realist, luand in considerare si daca sunt de platit pensii alimentare. In caz afirmativ, executarile silite sunt imediat suspendate si i se va putea acorda familiei debitoare si un imprumut in limita a 25 de mii de euro.

Fiscul si Garda Financiara vor veghea pentru ca familiile care cer falimentul sa nu fie din categoria celor care au Ferrari la scara, ci din categoria celor care si-au luat in rate un televizor sau un Fiat Panda, in momentul in care aveau posibilitatea si care, din varii motive enumerate mai sus, nu isi permit sa le mai achite.

Legea italiana nu este singulara in Europa: in Suedia, Danemarca si Germania exista din 2005 legi care tuteleaza familiile in dificultate financiara. Un demers asemanator a fost incercat si in Romania, insa autoritatile s-au aratat indiferente.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...