Exploatarea gazelor de sist se va face si in trei regiuni turistice ale tarii

Exploatarea gazelor de sist se va face si in trei regiuni turistice ale tarii
Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupa intalnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodata ca aceste trei acorduri sa intre in vigoare miercuri, 28 martie.

Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificata.

Potrivit declaratiei lui Alexandru Patruti, facute pentru economica.net, este vorba despre acorduri de explorarare a gazelor neconventionale. Perimetrele sunt onshore. Contractele de concesiune au fost semnate pe 30 de ani, iar faza de explorare dureaza intre patru si zece ani.

Metoda de extragere (fractionarea hidraulica) se face prin utilizarea unor substante periculoase, unele chiar cancerigene, iar forarea la marea adancime va afecta panza freatica. In plus, este posibil sa se produca cutremure, in urma destabilizarii unor straturi de roca.

Spre deosebire de gazul natural conventional care se afla in pungi si poate fi obtinut prin forare, zacamantul de sist este greu de extras. Si asta pentru ca este disipat in roci. Pentru exploatare se introduce o sonda pana la stratul de roci si se genereaza o explozie. Gazul astfel eliberat urmeaza sa fie pompat la suprafata cu ajutorul apei.

Fluidul folosit in fracturare revine la suprafata in proportie de 15%-80%, restul ramâne in subteran. Când revine la suprafata, acesta contine aditivi si produsi de transformare, substante dizolvate din formatiunea de sist, in timpul fracturarii, cum ar fi metale grele, hidrocarburi si elemente natural radioactive.

Apa reziduala, ce rezulta din procesul de fracturare, este stocata in "gropi de evaporare", iar vaporii emanati contin benzen, o substanta puternic cancerigena.

Procedeul de fracturare consuma cantitati uriase de apa. Estimarile indica faptul ca numai pentru un singur put de exploatare se folosesc intre 9.000 si 29.000 de metri cubi de apa. Acest lucru poate ridica probleme de sustenabilitate in zonele aride.

Fractionarea hidraulica e o metoda de extragere a gazelor de sist, care presupune pomparea de apa, nisip si aditivi la mare adancime, pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul. Metoda a fost deja interzisa in Franta, Irlanda, Africa de Sud si Bulgaria. Aditivii folositi contin 596 de substante chimice, dintre care cateva sunt cancerigene. Ecologistii sustin ca exploatarea prin fractionarea hidraulica polueaza panza freatica.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
7

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
37

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
51

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...