Examinatorii auto vor fi testati cu detectorul de minciuni, iar examenul auto va fi supravegheat cu camere de filmat

Examinatorii auto vor fi testati cu detectorul de minciuni, anunta seful Directiei de Permise Auto, Marian Tutilescu, intr-un interviu pentru RFI.

Testul poligraf va fi introdus ca metoda de evaluare a examinatorilor, inainte sa fie atestati, precizeaza el.

"Intentionam ca in procesul de evaluare a examinatorilor sa folosim inclusiv testarea poligraf, testare care se va face in procesul de atestare a examinatorilor. Toti examinatorii, dupa ce urmeaza un curs de specialitate la Ministerul Transporturilor sunt apoi evaluati de catre Directia noastra in vederea atestarii. Ei bine, in procesul de atestare, intentionam sa modificam toate reglementarile, in asa fel incat aceasta evaluare sa fie una foarte stricta, inclusiv cu aceasta proba a testarii poligraf, pentru a evalua nivelul de sinceritate si de corectitudine al examinatorului", explica Marian Tutilescu.

O alta masura este supravegherea examenului auto printr-o camera de filmat si un sistem GPS.

"O a doua masura este aceasta de memorare a traseului parcurs, printr-un dispozitiv GPS si in acelasi timp de filmare a traseului, pentru a vedea daca si ce erori a facut candidatul, daca a fost corect punctat, fiecare examinator are o grila de punctare si deseori exista contestatii privind modul in care s-a facut aceasta punctare. Ei bine, in momentul de fata nu avem alte posibilitati de a verifica corectitudinea examinarii si pentru moment aceasta este singura posibilitate", declara seful Directiei de Permise Auto.

Circa trei mii de oameni mor anual in accidente rutiere in Romania.

Intrebat de RFI daca acest lucru se intampla si pentru ca aproape oricine poate obtine un permis auto, contra unei "mici atentii", Marian Tutilescu a raspuns: "Sunt mai multe cauze.

Una poate fi slaba pregatire a conducatorilor auto. A fost un exod de candidati la scolile de soferi, pe fondul cresterii explozive a parcului auto. Fiecare proprietar al unui autoturism si-a dorit sa fie si conducator auto, pe langa el si membrii de familie.

Procesul de pregatire a fost deseori destul de succint, destul de superficial". Marian Tutilescu e de parere ca infrastructura rutiera deficitara contribuie si ea la numarul mare de accidente.

"Infrastructura rutiera conduce si ea la acest numar impresionant de accidente rutiere din Romania. Toate aceste cauze trebuiesc tratate punctual si, in opinia mea, eliminate atat cat se poate", conchide seful Directiei de Permise Auto.

HotNews

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 2 februarie: Întâmpinarea Domnului (Dezlegare la peşte)

astăzi, 08:00

La 40 de zile de la mântuitoarea Naştere a Domnului Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă cinsteşte aducerea Dumnezeiescului Prunc la Templul din Ierusalim de către Preasfânta Sa Maică şi...

Casă în pericol, semnal de alarmă tras de pompieri!

Saturday, 1 February 2025

O casă din orașul Darabani a fost în pericol, sâmbătă seara, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Pompierii militari de la Punctul de Luc...

Remiză între FC Botoșani și Sepsi. Arbitrul a oferit faza meciului!

Saturday, 1 February 2025

Meciul a început cu un gol marcat de Mitrov în minutul 4, după un contraatac fulgerător al gazdelor, însă reușita a fost anulată pentru ofsaid. Decizia a fost confirmată din ca...