Europol: Vaccinuri anti-COVID false, pe piața neagră a medicamentelor

Europol: Vaccinuri anti-COVID false, pe piața neagră a medicamentelor

Grupările de criminalitate organizată ar putea încerca să falsifice la scară mare vaccinurile anti-COVID. Este avertismentul transmis de specialiștii Europol. Polițiștii caută soluții pentru a securiza aprovizionarea cu serul anti-COVID și încearcă să identifice site-urile ilicite care vând produse contrafăcute.

În Mexic a fost depistat un vaccin antigripal falsificat vândut de infractori ca tratament împotriva COVID.

Produsul circula deja pe piața neagră a medicamentelor, avertizează Europol. Și nu e singurul vaccin contrafăcut.

„Pe unele pagini din rețeaua Darknet au apărut anunțuri privind vânzarea de vaccinuri anti-COVID-19. Numărul ofertelor este încă mic dar vor creşte odată ce vaccinurile reale vor fi disponibile. Infractorii folosesc pentru a-şi promova produsele contrafăcute denumiri de firme din domeniul farmaceutic care au anunţat că sunt aproape de a finaliza vaccinurile", precizează Europol.

Ofițerii EUROPOL se tem și de posibile atacuri asupra transporturilor de vaccinuri. S-au înmulțit furturile din camioanele care transportă medicamente și echipamente sanitare. Milioane de măști au fost furate din TIR-uri de la începutul pandemiei, arată datele oficiale. Un transportator român a simțit pe propria piele cum acționează hoții.

Transportatorii se plâng de lipsa unei protecții eficiente a mașinilor de marfă.

Infractorii nu atacă însă numai în parcări ci și în depozite.

În Spania de exemplu au fost furate 2 milioane de măști dintr-un asemenea spațiu, iar din Cehia 700.000 de bucăți.

Costurile generate de furturile de medicamente sau echipamente sanitare este mult mai mare decât valoarea produselor în sine subtilizate și asta pentru că se formează un efect de domino, spun specialiștii. Pur și simplu acele produse nu mai ajung în spitale unde medicii nu îi mai pot trata pe bolnavii care așteaptă ca viețile să le fie salvate.

TAPA, o asociație mondială de protecție a bunurilor transportate, arată că până în octombrie au fost furate produse farmaceutice în valoare de aproape 6 milioane de euro numai din camioane și depozite.

 

Spune-ne opinia ta