Comisia Europeană (CE) a propus, la finele acestei săptămâni, joi, instituirea unui instrument de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, denumit SURE, care îi va ajută pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile, astfel încât acestea să se mențină pe linia de plutire, informează Executivul comunitar.
De asemenea, CE a propus redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile din bugetul UE pentru a ajută la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene.
Potrivit Comisiei, de acest sprijin vor beneficia, de asemenea, fermierii și pescarii, precum și persoanele cele mai defavorizate.
Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE și vor valorifică la maximum fiecare euro disponibil. Acestea demonstrează necesitatea că UE să dispună de un buget pe termen lung solid și flexibil. Comisia va lua măsuri pentru a se asigură că UE se poate bază pe un astfel de buget solid care să îi permită să iasă din criză și să facă progrese pe calea redresării.
„Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem față acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecționat către depășirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanțării să circule rapid și eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliză 100 de miliarde de euro pentru a menține locurile de muncă și funcționarea intreprinderilor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.
Inițiativă SURE va oferi împrumuturi în valoare de până la 100 de miliarde euro țărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit și că întreprinderile își păstrează personalul. Acest lucru le permite oamenilor să își plătească în continuare chiria, facturile și produsele alimentare și contribuie la asigurarea stabilității atât de necesare în economie. Împrumuturile se vor bază pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.
În ceea ce privește agricultura și pescuitul, două sectoare care au un rol esențial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm, Comisia apreciază că aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează în consecință lanțurile de aprovizionare cu alimente și economiile locale susținute de aceste sectoare. Că și în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime va deveni mai flexibilă. Statele membre vor putea să ofere sprijin: pescarilor, pentru încetarea temporară a activităților de pescuit; fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producției și pentru acordarea de sprijin și organizațiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescărești și de acvacultură.
De asemenea, executivul comunitar anunța că toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune – vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică. Pentru a se asigură că fondurile pot fi redirecționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile între fonduri, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică. Mai mult decât atât, cerințele de cofinanțare vor fi eliminate întrucât statele membre își utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criză. Nu în ultimul rând, se va simplifica administrarea.
UE propune astăzi să se utilizeze toate fondurile rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajută la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene. Instrumentul pentru sprijin de urgență va beneficia de 3 miliarde euro, din care 300 de milioane euro vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică și asigurarea echipamentelor și materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecție, de la echipe medicale mobile la asistentă medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiați. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziții direct în numele statelor membre.