Ești obligat să prestezi ore suplimentare? Ce ar trebui să știe botoșănenii!

Orele suplimentare sunt acele ore de muncă efectuate în plus față de programul normal de lucru.

Codul Muncii din România prevede: „Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână”.

Astfel, orele efectuate peste această normă, fie prin prelungirea programului zilnic, fie în zilele de repaus săptămânal (sâmbătă și duminică) sau de sărbători legale, este considerat drept muncă suplimentară.

Important de știut este că există o limită legală de ore suplimentare ce pot fi efectuate. Durata maximă este de 48 de ore pe săptămână, cu tot cu orele suplimentare, dar în cazuri excepționale, durata poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, însă doar dacă media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, nu depășește 48 de ore pe săptămână.

În ceea ce privește anumite activități sau profesii stabilite, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă, perioade de referință mai mari de 4 luni, dar care să nu depășească 6 luni.

Cum sunt compensate orele suplimentare?

Codul Muncii prevede două modalități de remunerare a muncii suplimentare:

-compensarea prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
 -acordarea unui spor la salariu în funcție de orele de muncă adiționale efectuate  (în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă). Acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază. 

Datorită faptului că din punct de vedere legal, nu este prevăzută și o limită maximă a sporului pentru orele suplimentare, organizația poate stabili o valoare mai mare prin contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă.

Munca prestată în zilele libere legale se compensează prin timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere plătite nu este posibilă, se poate acorda un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100%.

Când angajații lucrează în zilele de repaus săptămânal, care sunt de regulă în weekend, sunt plătiți dublu pentru orele suplimentare, față de orele extra lucrate în timpul săptămânii.

Adică, dacă sporul normal acordat este de 75%, cel pentru orele suplimentare în weekend va fi de 150%.

Aspecte importante pe care trebuie să le știi:

-efectuarea orelor suplimentare nu este obligatorie. Acest aspect se discută împreună cu angajatul.
-tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.
-nici angajații cu jumătate de normă nu pot efectua ore suplimentare (cu excepția cazurilor de forță majoră)
- Codul Muncii permite stabilirea prin contractul colectiv de muncă aplicabil și a altor zile libere, în afară de cele de repaus și zilele libere legale. De exemplu: Ziua Constructorului, Ziua Voluntariatului, Ziua Angajatului.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani. „Te simți util și asta te face să fii mai tânăr”!

astăzi, 11:35

Numărul profesorilor care au rămas să predea în școli chiar și după vârsta pensionării a crescut foarte mult în ultimii ani. Sunt 2.200 de dascăli cu vârste peste 65 de...

Grigore Antipa, botoșăneanul deschizător de drumuri și creator de instituții naționale!

astăzi, 11:06

Astăzi se împlinesc 157 de ani de la nașterea la Botoșani a lui Grigore Antipa, savantul vizionar care a deschis noi drumuri în oceanologie, ecologie și hidrobiologie și ctitorul Muze...

Acțiune a polițiștilor botoşăneni pentru prevenirea accidentelor rutiere, zeci de autovehicule controlate!

astăzi, 10:45

Marți, 26 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală din Dorohoi, Mihăileni și Pomîrla, au organizat o ac...