Elveția a preluat, vineri, sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană pentru exportul produselor de lux în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, recunoscând totodată că unele companii elvețiene, mai ales cele producătoare de ceasuri, ar putea fi astfel serios afectate financiar, scrie Digi24.
UE a adoptat marți al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, extinzând aplicarea acestora la produsele de lux. În pofida tradiționalei sale neutralități, Elveția s-a aliniat sancțiunilor europene aplicate Rusiei, anunțând vineri că va face la fel şi în cazul acestui ultim pachet de sancțiuni, relatează AFP, citată de Agerpres.
Interdicția privind exportul articolelor de lux „privește numai un mic procent al exporturilor Elveției”, notează guvernul de la Berna în anunțul său.
Totuși, unele companii ar putea fi puternic afectate, recunoaște guvernul elvețian. Sectorul producției de ceasuri este al treilea ca valoare în exporturile elveţiene, mult în urma celui farmaceutic şi al sectorului maşinilor şi echipamentelor electrice. Exporturile de ceasuri elveţiene către Rusia au însumat anul trecut circa 252 de milioane de euro.
Dar multe achiziţii de astfel de produse efectuate de cetăţeni ruşi înstăriţi se fac în timpul deplasărilor în afara Rusiei, care de acum înainte se vor diminua tot ca efect al sancţiunilor. Însuşi preşedintele Vladimir Putin a fost adesea fotografiat purtând ceasuri ale unor mărci de prestigiu.
Însă mai multe companii elveţiene din sectorul produselor de lux au sistat singure exporturile către Rusia înainte să fie adoptat acest al patrulea pachet de sancţiuni, astfel procedând de pildă Rolex. Grupul Swatch, care deţine mărcile Tissot, Omega şi Breguet, şi-a închis săptămâna trecută magazinele din Rusia după ce suspendase săptămâna anterioară exporturile către această ţară.
Compania Richemont, proprietară a casei de bijuterii Cartier şi a mărcilor de ceasuri de lux IWC şi Jaeger-LeCoultre, şi-a suspendat la rândul ei activităţile comerciale în Rusia începând din 3 martie.